Δικαιωμένο αισθάνεται το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” για την ακύρωση κατασκευαστικού έργου με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, καθώς από την αρχή είχε εκφράσει τη διαφωνία του για μία σειρά από λόγους.
Η βασική ένσταση που είχε διατυπωθεί είναι ότι το νοσοκομείο ασφυκτιά από έλλειψη λειτουργικών χώρων προς εκπλήρωση της κοινωνικής του αποστολής. Ως εκ τούτου, το Σωματείο Εργαζομένων (ΣΕΝΕ) είχε διαφωνήσει με την κατασκευή κτιρίου για την αποκλειστική στέγαση της έδρας του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας. Είχε υποστηρίξει, αντίθετα, πως στις νέες δομές θα έπρεπε να στεγαστούν μόνο υπάρχουσες υπηρεσίες του νοσοκομείου.
Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι το περασμένο φθινόπωρο, σημείωναν χαρακτηριστικά: “Αποτελεί μεγίστη πρόκληση να αποφασίζει ο «δωρητής» για κτίρια του νοσοκομείου και να προσδιορίζει εκ των προτέρων την χρήση τους, να αγνοεί προκλητικά ότι ο Ευαγγελισμός ασφυκτιά από κτίσματα και να θέλει να συσσωρεύσει στο κέντρο της Αθήνας υπηρεσίες που ήδη στεγάζονται ή θα μπορούσε άνετα να στεγαστούν σε χώρους που δεν πνίγονται απ’το μπετόν”.
Παράλληλα, είχε τονιστεί πως είναι επιστημονικά ανεπίτρεπτος ο κτιριακός διαχωρισμός ολόκληρων σχολών, χωρίς μάλιστα τη συγκατάθεση των πανεπιστημιακών καθηγητών, και η μετεγκατάστασή τους εντός νοσοκομείου.
“Σε κανένα νοσοκομείο της χώρας δεν έχει την έδρα της και τις υπηρεσίες της ολόκληρη Πανεπιστημιακή σχολή” επισήμαιναν σε έγγραφό τους οι εργαζόμενοι, συμπληρώνοντας πως ούτε ο σύλλογος των φοιτητών συμφωνεί με αυτή την επιλογή.
Εξάλλου, για την κατασκευή του εν λόγω κτίσματος θα έπρεπε να κατεδαφιστούν δύο ιστορικά κτίρια. Ζήτημα το οποίο το ΣΕΝΕ είχε διατυπώσει την άποψη ότι πρέπει να διαφυλαχθούν και να αναπτυχθούν με τη χάραξη συγκεκριμένης πολιτικής για την αξιοποίησή τους.
Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι ζητούν: α) να παραμείνουν τα κτίρια αυτά στην αποκλειστική χρήση του Νοσοκομείου, διότι είναι απολύτως αναγκαία για την στέγαση των υπηρεσιών τους (αρχείο, κοιτώνες κ.λ.π.), οι οποίες ήδη στεγάζονται εκεί και οι οποίες δεν μπορούν να μετεγκατασταθούν αλλού, β) να μετεγκατασταθεί ο Παιδικός Σταθμός από το Κτίριο της οδού Πλουτάρχου, όπου δεν υπάρχει προαύλιος χώρος και γ) να γίνουν ενέργειες για τον επαναχαρακηρισμό ως διατηρητέου του «Οίκου Αδελφών».
Οι ενστάσεις αυτές, μετά από μήνες διαβουλεύσεων με τη Διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο Υγείας, έγιναν τελικά αποδεκτές, καθώς αναγνωρίστηκε η βάση των επιχειρημάτων. Έτσι, το κατασκευαστικό έργο με δωρεά του ΙΣΝ για την προαναφερόμενη χρήση, ακυρώθηκε.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ