Στην ίδια σελίδα με την αγορά βρίσκεται η ΝΔ, σε πολλά σημεία του προγράμματος της που σχετίζονται με την επιδιωκόμενη φαρμακευτική πολιτική.
Διαφορετική προσέγγιση στη φαρμακευτική πολιτική από αυτή της παρούσας Κυβέρνησης, η οποία συμβαδίζει σε αρκετά σημεία με τις προσεγγίσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, εμφανίζεται διατεθειμένη να θέσει σε εφαρμογή η ΝΔ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την Υγεία, στόχος είναι καταστεί η βιομηχανία φαρμάκου και τεχνολογίας υγείας εξωστρεφής και ανταγωνιστική.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η Πειραιώς προτείνει, μεταξύ άλλων, επιμερισμό του κλειστού προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε υπό-προϋπολογισμούς.
Η ΝΔ δεν επιλέγει να μιλήσει για επιμέρους κλειστούς προϋπολογισμούς, που αποτέλεσε και πρόθεση της νυν ηγεσίας του Υπ. Υγείας και η οποία έχει γίνει δεκτή με ιδιαίτερες ενστάσεις και διαφωνίες από την αγορά. Η λέξη «υπο-προϋπολογισμοί» εκτιμάται ότι θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του «πονοκεφάλου» του clawback προωθείται μια από τις προτάσεις της αγοράς, χωρίς να γίνεται λόγος για αύξηση της δαπάνης αυτής καθ’αυτής. Συγκεκριμένα, προτείνεται οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων (κλινικές δοκιμές, ανάπτυξη νέων φαρμακοτεχνικών μορφών κλπ) να αφαιρούνται από το clawback.
Απαντώντας στις αξιώσεις της Φαρμακοβιομηχανίας για σταθερότητα, η ΝΔ σκοπεύει να προωθήσει την υπογραφή ενός 5ετούς Συμφώνου μεταξύ Κράτους και Βιομηχανίας «το οποίο θα καθορίζει τις διμερείς σχέσεις, θα διασφαλίζει τη σταθερότητα στην αγορά και θα επιτρέπει το μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των εταιρειών».
«Προσδοκώ λοιπόν, οι επιχειρήσεις του χώρου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς. Να αναπτύξουν την κλινική έρευνα. Να προσφέρουν καινοτόμα φάρμακα και νέες υπηρεσίες. Να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στην πατρίδα μας. Και, σε συνεργασία με το Δημόσιο, να μεγεθύνουν την ασπίδα προστασίας για τον απλό πολίτη. Ακριβώς γι’ αυτό θα υπογράψουμε με τους κλαδικούς φορείς συμφωνία που θα προβλέπει τη σταθερότητα στην αγορά για 5 χρόνια. Έτσι, οι επιχειρήσεις δεν θα βρίσκονται, κάθε τόσο, προ εκπλήξεων. Θα μπορούν να προγραμματίζουν, να σχεδιάζουν, να επενδύουν με σταθερότητα. Αλλά και το Δημόσιο θα έχει με αυτόν τον τρόπο μπροστά του έναν σαφή χάρτη για τους δικούς του υπολογισμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης.
Ίσως η πιο χαρακτηριστική προσθήκη στη σχεδιαζόμενη φαρμακευτική πολιτική της ΝΔ σχετίζεται με την πολιτική τιμολόγησης και αναφέρθηκε από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη στην ομιλία του. Έκανε λόγο για «φάρμακα τα οποία θα τιμολογούνται με βάση το θεραπευτικό αποτέλεσμα». Η στροφή σε ένα μοντέλο valued-based τιμολόγησης (ή outcome-based), εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αυξημένη απόδοση με μειωμένα έξοδα. «Αυτό σημαίνει αυξημένη διείσδυση των γενοσήμων αλλά και πρόσβαση στα φάρμακα τελευταίας γενιάς. Και βέβαια έλεγχος της υπερσυνταγογράφησης. Έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας στο σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Απαιτείται μόνο η πολιτική βούληση για να τα αξιοποιήσουμε σωστά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα, το Πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία στοχεύει στη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας με ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στο χώρο της Υγείας.
Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φορολογικά κίνητρα για επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων, ένα 5ετές σταθερό πλαίσιο, στήριξη των κλινικών μελετών και του τουρισμού υγείας.
Συγκεκριμένα:
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ