Από το 2020, όλοι οι Άγγλοι πολίτες θα θεωρούνται δωρητές οργάνων, εκτός και αν οι ίδιοι έχουν δηλώσει το αντίθετο. Ο σχετικός νόμος για την «εικαζόμενη συναίνεση» πέρασε το τελικό εμπόδιο από το Κοινοβούλιο.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το μέτρο θα μπορούσε να σώσει έως 700 ζωές ετησίως, αυξάνοντας τον αριθμό των διαθέσιμων μοσχευμάτων. Η εικαζόμενη συναίνεση ισχύει στην Ουαλία τον Δεκέμβριο του 2015 και τα ποσοστά συγκατάθεσης για τη δωρεά οργάνων είναι τώρα τα υψηλότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο (περίπου 75%). Το μέτρο ισχύει στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ ετοιμάζεται να περάσει και από το κοινοβούλιο της Σκωτίας.
Ο νόμος είναι ευρέως γνωστός ως νόμος του Max και της Keira, από το όνομα του ενός αγοριού, που έλαβε μόσχευμα καρδιάς από ένα κορίτσι, που έδωσε το μόσχευμα.
Η Keira Ball, ήταν 9 ετών όταν ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα με τη μητέρα της και τον αδελφό της πριν 2 χρόνια. Ο πατέρας της, Joe, συναίνεσε να δωρήσει τα όργανα της κόρης του, λέγοντας ότι «αυτό θα ήθελε η κόρη του». Η δωρεά έσωσε 4 ζωές, ανάμεσά τους και ο 9χρονος Max Johnson, ο οποίος είχε επείγουσα ανάγκη μεταμόσχευσης καρδιάς.
Πάντως, με τον νέο νόμο οι στενοί συγγενείς θα έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν τη δωρεά οργάνων. Σήμερα, στη λίστα αναμονής της Βρετανίας υπάρχουν 6.000 ασθενείς και το 2018, περισσότεροι από 400 έχασαν τη ζωή τους αναμένοντας.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ