Φαίνεται ότι ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να κάνει περισσότερα από την επανεκκίνηση του ενεργειακού μας επιπέδου και τη βελτίωση της διάθεσής μας. Έρευνα Ελλήνων επιστημόνων δείχνει ότι βοηθά και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Μελέτη που παρουσιάστηκε στην 68η Ετήσια Επιστημονική Συνεδρίαση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας έδειξε ότι οι άνθρωποι που παίρνουν ένα μεσημεριανό ύπνο έχουν αισθητή πτώση της αρτηριακής πίεσης, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κοιμούνται το μεσημέρι.
«Ο μεσημεριακός ύπνος φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης όσο και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, η μείωση του αλκοόλ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης κατά 3 έως 5 mm Hg», δήλωσε ο Μανώλης Καλλίστρατος, καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο της Βούλας που συμμετείχε στη μελέτη, προσθέτοντας ότι ένα χαμηλής δόσης αντιυπερτασικό φάρμακο συνήθως μειώνει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης κατά 5 έως 7 mm Hg, κατά μέσο όρο.
Συνολικά, η λήψη ενός υπνάκου κατά τη διάρκεια της ημέρας συνδέθηκε με μια μέση πτώση της αρτηριακής πίεσης των 5 mm Hg, κάτι που οι ερευνητές είπαν ότι είναι ίσο με αυτό που θα περίμενε κανείς από άλλες γνωστές επεμβάσεις μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, για κάθε 60 λεπτά μεσημεριανού ύπνου, η μέση συστολική αρτηριακή πίεση 24 ωρών μειώθηκε κατά 3 mm Hg.
«Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή μια πτώση της αρτηριακής πίεσης τόσο μικρή όσο και τα 2 mm Hg μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων έως και 10%», δήλωσε ο Καλλίστρατος.
Η μελέτη περιλάμβανε 212 άτομα με μέση αρτηριακή πίεση 129,9 mm Hg, μέση ηλικία 62 έτη και λίγο περισσότερο από το ήμισυ ήταν γυναίκες. Περίπου 1 στους 4 συμμετέχοντες ήταν καπνιστές και / ή είχαν διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν και κατέγραψαν την αρτηριακή πίεση για 24 ώρες διαδοχικά, τον μεσημεριανό χρόνο ύπνου (μέση διάρκεια ήταν 49 λεπτά), τις συνήθειες του τρόπου ζωής (για παράδειγμα, την κατανάλωση οινοπνεύματος, καφέ και αλατιού, επίπεδα φυσικής δραστηριότητας) και την ταχύτητα των παλμών, στις αρτηρίες.
Οι συμμετέχοντες φορούσαν μια περιπατητική συσκευή παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης για τη μέτρηση και την παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ακόμη, υποβλήθηκαν σε ηχοκαρδιογράφημα.
Στις αναλύσεις τους, οι ερευνητές προσάρμοσαν τους παράγοντες, που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου, του τρόπου ζωής και των φαρμάκων.
«Προφανώς δεν θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να κοιμούνται για ώρες, αλλά από την άλλη, δεν πρέπει να αισθάνονται ένοχοι αν μπορούν να πάρουν ένα μικρό υπνάκο, δεδομένου του ενδεχόμενου οφέλους για την υγεία», δήλωσε ο κ. Καλλίστρατος. «Παρόλο που και οι δύο ομάδες έλαβαν τον ίδιο αριθμό φαρμάκων και η αρτηριακή πίεση ήταν καλά ελεγχόμενη, υπήρχε ακόμη σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης μεταξύ εκείνων που πήραν ένα ύπνο το μεσημέρι».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ