Ελληνική παρουσία έχει και ανάπτυξη ενός νέου γραμμικού επιταχυντή, ταχύτερου και ευκολότερου στη χρήση, που κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ.
«Ο καινοτόμος αυτός γραμμικός επιταχυντής αλλάζει τον τρόπο που θα γίνεται η ακτινοθεραπεία, ως προς την ευκολία και την απλότητα», σημείωσε μιλώντας μέσω Skype στον Αιμίλιο Νεγκή, στο πλαίσιο του 3ου Health Innovation Conference, ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, Υπεύθυνος του τμήματος Ιατρικής Φυσικής στο UPENN.
Βασικό πλεονέκτημα του μηχανήματος είναι ότι έχει μεγαλύτερη ταχύτητα παροχής θεραπείας και μεγαλύτερη ευκολία στη χρήση. «Το μηχάνημα έχει 3 κουμπιά και τα υπόλοιπα γίνονται μέσω της εσωτερικής λειτουργίας του μηχανήματος. Άρα μπορούμε να διαχειριστούμε περισσότερους ασθενείς στην ίδια ώρα», συμπλήρωσε.
Ο σχεδιασμός έγινε ώστε να θυμίζει αξονικό τομογράφο, για να μπορεί να κινείται με 4πλασία ταχύτητα περιστροφής. Επιπλέον, είναι κατασκευασμένο σε κομμάτια και έτσι είναι πιο εύκολο στην εγκατάσταση, την επισκευή και αναβάθμιση του», εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης. Όπως σημείωσε, όμως, σημαντικό μειονέκτημα προς το παρόν είναι ότι δεν είναι εύκολο να θεραπεύσεις καρκίνο σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, γιατί δεν παρέχει επιφανειακές ενέργειες για θεραπείες, παραδείγματος χάριν, καρκίνου δέρματος.
«Big Data και AI θα καθορίσουν που θα πάει το πεδίο της ακτινοθεραπείας στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης εστιάζοντας στην εξατομικευμένη θεραπεία. Κατά τη γνώμη του, οι θεραπείες θα είναι evidence-based, θα βασίζονται σε σωστά δεδομένα που θα επιτρέπουν τη δημιουργία μεγάλων κατηγοριών για την ενσωμάτωση ολοκληρωμένων ασθενειών στην ακτινοθεραπεία και όχι μόνο.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ