Φάρος ελπίδας μοιάζει για χιλιάδες γυναλικες μια νέα μέθοδος, η οποία καθυστερεί την εμμηνόπαυση έως και 20 χρόνια. Χάρη στην μεταμόσχευση ιστού από τις ωοθήκες αναμένεται να ωφεληθούν γυναίκες που υποφέρουν από καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και της οστεοπόρωση εξαιτίας της εμμηνόπαυσης.
Συγκεκριμένα, Βρετανοί ειδικοί ήδη έχουν προχωρήσει σε λαπαρασκοπική αφαίρεση ιστού από τις ωοθήκες και ψύξη αυτού από 9 γυναίκες, σύμφωνα με τον Guardian.
Με τα πρώτα σημάδια της εμμηνόπαυσης ο ιστός αποψύχεται και μεταμοσχεύεται στο σώμα. Εφόσον όλα βαίνουν καλώς επανέρχονται τα πεσμένα επίπεδα των ορμονών και διακόπτεται η εμμηνόπαυση.
Η εν λόγω μέθοδος προσφέρεται στη Βρετανία από 7.000 έως και 11.000 λιρών, σε γυναίκες άνω των 40 από την ProFam. Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια παγκοσμίως της ψύξης ιστού ωοθηκών για την καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης.
Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου συγκαταλέγεται και η επιβράδυνση των ενοχλητικών συμπτωμάτων όπως οι εξάψεις, η δυσκολία στον ύπνο κ.ά..
Ο χρόνος καθυστέρησης της εμμηνόπαυσης είναι ανάλογος της ηλικίας κατά την οποία ο ιστός αφαιρείται και επανεισάγεται στο γυναικείο σώμα. Για παράδειγμα μια γυναίκα 25 ετών είναι δυνατόν να δει την εμμηνόπαυσή της να αργοπορεί έως και 20 χρόνια, ενώ μια γυναίκα 40 ετών μπορεί να επιτύχει μια καθυστέρηση έως πέντε ετών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος έχει αξιοποιηθεί σε περιπτώσεις γυναικών που υποβάλλονται σε θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου, ώστε να προστατευτεί η γονιμότητά τους.
Στα θετικά της συγκεκριμένης μεθόδου εκτιμάται η συμβολή της στην διατήρηση της γονιμόητας των γυναικών και σε σύγκριση με άλλες μεθόδους υποβοηθούμενης γονιμοποίησης θεωρείται ότι υπερέχει λόγω του γεγονότος ότι δεν χρειάζεται λήψη φαρμάκων, ενώ ακόμη χάρη στον διατηρημένο ιστό των ωοθηκών ενδέχεται να παράγονται πολύ περισσότερα ωάρια.
Συνεπώς, εάν οι γυναίκες σε νεαρή ηλικία αποφασίσουν να ψύξουν τον ιστό των ωοθηκών, θα έχουν περισσότερα ωάρια ακόμη και εάν αποφασίσουν να κάνουν παιδί σε προχωρημένη ηλικία.
Μάλιστα, οι ερευνητές διαβεβαιώνουν ότι είναι δυνατόν μέρος του ιστού να μεταμοσχευθεί για την απόκτηση παιδιού, ενώ το υπολειπόμενο να αξιοποιηθεί σε βάθος χρόνου για την καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης.
Ωστόσο, την ασφάλεια και την απολεσματικότητα της μεθόδου μεταμόσχευσης αμφισβητεί στο δημοσίευμα του Guardian ο υποδιευθυντής του Κέντρου Αναπαραγωγικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Richard Anderson ο ί οποίος πραγματοποιεί αφαίρεση και κατάψυξη ωοθηκικού ιστού για μελλοντική χρήση τα τελευταία 25 χρόνια.
Πηγή:www.theguardian.com
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ