Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν τρόπο να απενεργοποιήσουν το προστατευτικό τοίχωμα που περιβάλλει τους όγκους, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους ξανά στην αμυντική ισχύ του ανοσοποιητικού συστήματος και στις νέες ανοσοθεραπείες, όπως ανακοίνωσε η Cancer Research UK.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό EBioMedicine εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει νέες καινοτόμες θεραπευτικές μεθόδους κατά του καρκίνου, όπως οι θεραπείες CAR-T, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για την αντιμετώπιση συμπαγών όγκων.
Οι ερευνητές με έδρα το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ μελέτησαν κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, που ονομάζονται μυελοειδικά κατασταλτικά κύτταρα ή MDSCs, τα οποία ελήφθησαν από το αίμα 200 ενηλίκων και παιδιών, που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο πριν αρχίσουν τη θεραπεία.
Αυτά τα κύτταρα στέλνουν ένα «φράγμα», που προστατεύει τα κύτταρα του όγκου από το ανοσοποιητικό σύστημα και τις επιδράσεις της θεραπείας, εμποδίζοντας την ενεργοποίηση Τ κυττάρων, που μπορούν να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.
Μάλιστα, όταν τα MDSCs υπάρχουν σε μεγάλους αριθμούς, οι προοπτικές για τους ασθενείς είναι χειρότερες καθώς ο καρκίνος τους μπορεί να γίνει ανθεκτικός στη θεραπεία και είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.
Ο επικεφαλής των ερευνητών Δρ. Francis Mussai, , εξήγησε ότι «οι ανοσοθεραπείες που λειτουργούν με το ανοσοποιητικό σύστημα για να σκοτώσουν τον καρκίνο συχνά αποτυγχάνουν επειδή μπορεί να είναι δύσκολο για την άμυνα του οργανισμού μας να έχει πρόσβαση στα καρκινικά κύτταρα. Η έρευνά μας δείχνει ότι η χορήγηση του φαρμάκου Gemtuzumab, μαζί με τις ανοσοθεραπείες θα μπορούσε να αυξήσει δραματικά τον αριθμό των ασθενών που επωφελούνται από τις τελευταίες καινοτομίες».
Προηγουμένως, οι ερευνητές μιας άλλης ομάδας βρήκαν έναν τρόπο να σπάσουν το προστατευτικό στρώμα γύρω από όγκους σε ποντίκια χρησιμοποιώντας αντισώματα, που προσκολλώνται στην κυτταρική επιφάνεια των κυττάρων MDSCs των ποντικιών. Ωστόσο, η αξιοποίηση αυτής της γνώσης σε κλινικές δοκιμές αποτελεί πρόκληση, διότι οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να βρουν κάποιο φαρμάκο, που να πετυχαίνει το ίδιο στα ανθρώπινα MDSCs.
Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα μια κλινική δοκιμή σε ανθρώπους για να ελέγξει την ασφάλεια και τη δραστικότητα του Gemtuzumab σε άτομα με Aιμοφαγοκυτταρικό Σύνδρομο. Η δοκιμή θα περιλαμβάνει επίσης άτομα με συμπαγείς όγκους.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ