Η έντονη σωματική άσκηση μία ή δύο φορές την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε ασθενείς με σταθερή στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Είναι γνωστό ότι η άσκηση είναι ωφέλιμη για τους καρδιοπαθείς – αλλά πόσο συχνά και σε ποια ένταση είναι αμφιλεγόμενο. Η νέα μελέτη λοιπόν προσπάθησε να ξεκαθαρίσει το θέμα, εξετάζοντας τους πιο σημαντικούς, καθοριστικούς παράγοντες της σωματικής δραστηριότητας.
Η μελέτη ανάλυσε δεδομένα από το Μητρώο Ασθενών CLARIFY, το οποίο περιλαμβάνει 32.370 ασθενείς με σταθερή στεφανιαία νόσο από 45 χώρες στην Αφρική, την Ασία, την Αυστραλία, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική.
Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για 5 χρόνια και χωρίστηκαν σε 4 κατηγορίες, ανάλογα με τη σωματική δραστηριότητα:
Το κύριο εύρημα ήταν ότι οι ασθενείς που δεν γυμνάζονταν είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο. Από την άλλη, τα καλύτερα αποτελέσματα είχαν όσοι ασκούνταν έντονα μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Η συχνότερη δραστηριότητα δεν οδήγησε σε περισσότερα οφέλη.
Ο επικεφαλής των ερευνητών Δρ. Simone Biscaglia από το πανεπιστήμιο της Ferrara της Ιταλίας ανέφερε ότι «το περπάτημα μία ή δύο φορές την εβδομάδα με ρυθμό που προκαλεί δύσπνοια ή αυξημένο καρδιακό ρυθμό είναι το μόνο που χρειάζεται». Όμως, μόνο το ένα τρίτο των ασθενών ασκούνται κατά αυτόν τον τρόπο.
Οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο συχνά ανησυχούν ότι η άσκηση θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους. Όμως, η έρευνα δείχνει ότι ο κίνδυνος για καρδιακό επεισόδιο δεν αυξάνεται με την άσκηση. «Ο φόβος για καρδιακή προσβολή δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στη σωματική άσκηση», σημείωσε ο Δρ. Biscaglia.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ