Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται Γενικοί Ιατροί ανά την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιφέρεια, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου «Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις».
Το αγκάθι εντοπίζεται στο άρθρο 12 που αφορά στη Νομιμοποίηση ιατρών του ΕΣΥ με το οποίο μονιμοποιούνται τόσο οι ειδικευμένοι ιατροί που διορίσθηκαν σε θέσεις Διευθυντών και Επιμελητών μετά την 11/3/2009, όσο και οι Γενικοί Ιατροί με βαθμό Β΄, οι οποίοι όμως διορίσθηκαν σε θέσεις που προκηρύχθηκαν έως τις 31/12/2009. Για όσους ακολούθησαν χρονικά δεν γίνεται λόγος και όπως τονίζει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας ορατός είναι ο κίνδυνος αυτοί οι γιατροί να δουν την πόρτα της εξόδου.
Όπως υπολογίζουν, στη νομοθετική αυτή «τρύπα» πέφτουν περίπου 800 ειδικευμένοι – γενικοί ιατροί της ΠΦΥ.
Συγκεκριμένα, με τη διάταξη ξεμπλοκάρουν οι κρίσεις προκειμένου να προχωρήσει η οριστικοποίηση της πρόσληψης, που προβλέπεται μετά το πέρας μιας 5ετίας, γιατρών στο ΕΣΥ από το 2009 και μετά.
Παραλείπονται από τη ρύθμιση, όμως, εξειδικευμένοι γενικοί/οικογενειακοί γιατροί που προσελήφθηκαν τα τελευταία χρόνια, περίπου 800 και οι οποίοι στηρίζουν την ΠΦΥ ανά τη χώρα.
Το μπλοκάρισμα είχε προκύψει πριν από δύο χρόνια όταν η νομική υπηρεσία του υπουργείου υγείας «ανακάλυψε από το πουθενά, κώλυμα στη συνταγματικότητα του ν.3754/2009», αναφέρει η Ένωση και εκτιμάει ότι ο λόγος που ανακαλύφθηκε το κώλυμα συνταγματικότητας σε έναν νόμο που επικύρωνε τις τελευταίες προσλήψεις που έγιναν στο ΕΣΥ πριν και κατά τα χρόνια του μνημονίου είναι προφανής. «Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το πάγωμα τον προσλήψεων, με εντολή της τρόικας και της μνημονικής κυβέρνησης. Μετά από 2 χρόνια αβεβαιότητας και σε προεκλογικούς ρυθμούς το ζήτημα λοιπόν δεδομένης της υποστελέχωσης η οποία μαστίζει το ΕΣΥ ήταν ανάγκη το ζήτημα να επιλυθεί, καθώς θα έκλειναν τμήματα και νοσοκομεία», αναφέρουν.
Όπως προειδοποιεί, όμως, μέσω του Virus αντιπρόεδρος της Ένωσης των γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας, Φ. Κακαβίτσας, πρόκειται για γιατρούς απολύτως απαραίτητους για τα Κέντρα Υγείας και την παροχή ΠΦΥ στην περιφέρεια της χώρας συνολικότερα.
Επιπλέον, δεν δίνεται στους γενικούς γιατρούς αυτούς, που διορίστηκαν μετά το 2010 σε θέσεις μονίμων ιατρών του ΕΣΥ, ούτε το δικαίωμα της επαναπρόσληψης σε κάποιο ιατρείο, καθώς παραμένει το όριο ηλικίας για τις προσλήψεις του δημοσίου στα 45 χρόνια που οι περισσότεροι γιατροί μετά την πρώτη πενταετία συνήθως κατέχουν.
Μόνο στην Κέρκυρα, οι γιατροί που πέφτουν σε αυτή το νομοθετικό σκόπελο αποτελούν το 60% των γενικών ιατρών που απασχολούνται στην ΠΦΥ και οι οποίοι κινδυνεύουν να απολυθούν σταδιακά μέσα στην επόμενη 5ετία, με τη λήξη των συμβάσεων τους.
«Δεν είναι δυνατόν να διανοηθεί κανείς πως υπάρχει ηγεσία του Υπ. Υγείας τόσο σχιζοφρενής ώστε να απολύσει γιατρούς που οικειοθελώς αποκεντρώθηκαν», ήταν το σχόλιο στο Virusτου προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ), Μ. Μποδοσάκη, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υφίσταται νομικό ζήτημα.
Το ερώτημα είναι, λοιπόν, για τους γιατρούς, αν πρόκειται για παράλειψη, για νομοθετικό κώλυμα ή για απόφαση που επιβάλλεται από τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές εξελίξεις και ο εκλογικός χορός στον οποίο εισήλθε η χώρα μας, δεν αφήνουν πολλές ελπίδες η όποια απάντηση, πόσο μάλλον μια οριστική λύση, να δοθεί στο άμεσο χρονικό διάστημα.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ