Skip to content

Νέα μελέτη ενοχοποιεί το κόκκινο κρέας

Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Μια νέα, μεγάλη μελέτη συνδέει το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θανάτου. Η κατανάλωση δύο μερίδων τέτοιου κρέατος την εβδομάδα συνδέθηκε με 3-7% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και αύξηση κατά 3% του θανάτου από όλα τα αίτια!

Θυμίζουμε πάντως ότι τον Νοέμβριο είχε δημοσιευτεί μία μεγάλη μετανάλυση πολλών μελετών, η οποία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα πραγματικά δεδομένα για το κόκκινο κρέας είναι πολύ αδύναμα και πως δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για περιορισμό κατανάλωσης βοδινού ή χοιρινού κρέατος.

Μία νέα μελέτη επανέρχεται στο θέμα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το κόκκινο κρέας – και ειδικά το επεξεργασμένο – αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και θανάτου. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των πανεπιστημίων Northwestern Medicine και Cornell και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Τα βασικά ευρήματα είναι:

  • 3 έως 7% υψηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου για άτομα που κατανάλωναν δύο μερίδες κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα.
  • Ένας υψηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 4% για άτομα που έτρωγαν δύο μερίδες εβδομαδιαίως κοτόπουλο, αλλά τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν αρκούν για να διατυπώσουν σαφή σύσταση. Και η σχέση μπορεί να σχετίζεται με τη μέθοδο μαγειρέματος του κοτόπουλου και την κατανάλωση της πέτσας, παρά με το ίδιο το κοτόπουλο.
  • Δεν βρέθηκε να υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριών και των καρδιαγγειακών παθήσεων ή της θνησιμότητας.

 

καρδιαγγειακά νοσήματαΚόκκινο ΚρέαςΚοτόπουλοΨάρια

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

“Ανοίγουν” 15 νέες κλίνες εντατικής στην Αττική
Επιτέλους τάξη στα Επείγοντα στην Πάτρα

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top