Τον υψηλό στόχο μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2025 από τα επιχειρησιακά της κέντρα παγκοσμίως έθεσε με το πρόγραμμα «Ambition Zero Carbon» η AstraZeneca. Επόμενο βήμα θα αποτελέσει η διασφάλιση αρνητικού αποτυπώματος, έως το 2030.
Το εν λόγω πρόγραμμα ύψους 1 δις δολαρίων, που ανακοινώθηκε στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum – WEF) στο Νταβός της Ελβετίας, περιλαμβάνει την παρουσίαση συσκευών εισπνοής επόμενης γενιάς και ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών, με στόχο την επίτευξη μηδενικού αντίκτυπου στο κλίμα.
Στο πνεύμα αυτό η AstraZeneca λαμβάνει μέρος στο Συμβούλιο Βιώσιμων Αγορών αποσκοπώντας στην ενίσχυση της πολιτικής για την κλιματική αλλαγή και θα ολοκληρώσει ένα σχέδιο αναδάσωσης 50 εκατομμυρίων δέντρων.
Το όλο εγχείρημα συμβαδίζει με τις επιστημονικές εξελίξεις για την κλιματική αλλαγή και επισπεύδει την επίτευξη των στόχων κατά πέντε χρόνια, σε σύγκριση με τον αρχική στόχευση.
Έμφαση δίνεται στον διπλασιασμό της παραγωγικότητας του ενεργειακού τομέα, χάρη στην αξιοποίηση της ανανεώσιμης ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, καθώς και τη μετάβαση σε 100% ηλεκτροκίνητα οχήματα.
Στο πλαίσιο αυτό, στο πρόγραμμα της AstraZeneca εντάσσονται η ανάπτυξη συσκευών εισπνοής επόμενης γενιάς με προωθητικά αέρια που παρουσιάζουν σχεδόν μηδενική επιβάρυνση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου (Global Warming Potential – GWP).
Ειδικότερα, η AstraZeneca δεσμεύεται έως το 2025, να παρουσιάσει συσκευές εισπνοής επόμενης γενιάς για τη θεραπεία του άσθματος και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), με χρήση προωθητικών αερίων που παρουσιάζουν σχεδόν μηδενικό δυναμικό συμβολής στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη πρωτοβουλία «AZ Forest», η οποία ενέχει ενέργειες για την αναδάσωση αξιοποιώντας 50 εκατομμύρια δέντρα σε βάθος χρόνου μιας πενταετίας.
Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει δεντροφύτευση στην Αυστραλία, ενώ θα ακολουθήσουν η Γαλλία, η Ινδονησία και άλλες χώρες. Η προσπάθεια θα ευοδωθεί με την από κοινού δράση με τις εθνικές κυβερνήσεις και την Μ.Κ.Ο «One Tree Planted» που ειδικεύεται στην αναδάσωση σε όλο τον κόσμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα στηρίζει την πλατφόρμα που παρουσίασε πρόσφατα το WWF με τίτλο «1T.org – The Champions for a Trillion Trees», (1T.org – Οι πρωταθλητές για ένα τρισεκατομμύριο δέντρα).
Συμμετέχοντας στη συνάντηση του Συμβουλίου Βιώσιμων Αγορών ο Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot επισήμανε ότι «η κλιματική αλλαγή, αποτελεί μια πιεστική απειλή για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα της παγκόσμιας οικονομίας».
Με την συγκεκριμένη στόχευση ο κ. Pascal Soriot τόνισε ότι «από το 2015, έχουμε μειώσει τις εκπομπές άνθρακα από τα επιχειρησιακά μας κέντρα περίπου κατά το ένα τρίτο καθώς και την κατανάλωση νερού κατά το ένα πέμπτο, περίπου. Τώρα όμως έφτασε η στιγμή να δράσουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς, εντείνοντας παράλληλα τις προσπάθειές μας. Οι δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο του προγράμματος Ambition Zero Carbon, δημιουργούν τις προϋποθέσεις, ώστε να επιταχύνουμε τη μείωση του αποτυπώματος της AstraZeneca στο κλίμα και συμβάλουν σημαντικά στην επίτευξη συνεργασιών παγκοσμίως, με στόχο την αλλαγή πολιτικής».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ