Σε νέες τιμές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν τεράστια απόκλιση από τις ισχύουσες έως τώρα, θα αποζημιώνονται εφεξής οι προμηθευτές υγειονομικού υλικού από τον ΕΟΠΥΥ, για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τη Μεσογειακή Αναιμία. Οι νέες αυτές τιμές έχουν βέβαια προσωρινό χαρακτήρα, αφού είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση και ο έλεγχος για το αν συμβαδίζουν με τον κανόνα που θέσπισε ο πρόσφατος νόμος 4472/2017, για την τιμολόγηση του αναλώσιμου υγειονομικού υλικών βάση των 3 χαμηλότερων τιμών της αγοράς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το σχετικό ΦΕΚ οι τιμές σε 16 είδη διαμορφώνονται ως εξής:
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προαναφερόμενες τιμές είναι υποχρεωτικές για τους συμβαλλόμενους παρόχους (προμηθεύτριες εταιρείες), χωρίς να επιτρέπεται οποιαδήποτε μετακύλιση κόστους σε βάρος των ασφαλισμένων, κάτι που αποτελεί σαφώς μία θετική εξέλιξη. Η ραγδαία όμως πτώση των τιμών σε ορισμένα είδη έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους ασθενείς, που εκφράζουν φόβους για τυχόν απόσυρση των προϊόντων ορισμένων εταιρειών λόγου μειωμένου κέρδους ή για επιδείνωση της ποιότητας των υλικών που διαθέτουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Για παράδειγμα, οι νεότερης τεχνολογίας βελόνες ινσουλίνης (κουτί 100 τμχ.), εισάγονται στην τιμή των 8,40 ευρώ. Η τιμή με την οποία όμως θα αποζημιώνει με τα νέα δεδομένα ο ΕΟΠΥΥ τις εταιρείες που εισάγουν το συγκεκριμένο είδος, είναι 9,18 ευρώ. Δηλαδή κάτω του κόστους. Θα πρέπει βεβαίως να επισημανθεί πως ανάλογα με τον όγκο της παραγγελίας από το εξωτερικό, οι εταιρίες επιτυγχάνουν εκπτώσεις στην τιμή εισαγωγής που στην πραγματικότητα είναι ενδεικτική.
Ένα άλλο παράδειγμα αφορά στην τιμή αποζημίωσης των καθετήρων, που χρησιμοποιούν τόσο οι διαβητικοί όσο και οι θαλασσαιμικοί (αποσιδήρωση ή έγχυση ινσουλίνης). Για το προϊόν αυτό ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει πλέον 13 ευρώ το τεμάχιο, όταν μέχρι πρότινος η ανώτατη τιμή αποζημίωσης στο Διαβήτη ήταν 22,50 ευρώ. Το ίδιο προϊόν, μάλιστα, αποζημιώνονταν με το προηγούμενο καθεστώς με 150 ευρώ το τεμάχιο για τη Μεσογειακή Αναιμία! Η τεράστια απόκλιση στην τιμή αποζημίωσης του ίδιου προϊόντος που ίσχυε πριν, αποτελεί βέβαια ένα θέμα από μόνο του…
Αναστάτωση επικρατεί όμως και στο «στρατόπεδο» των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκάριων, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο οι εταιρίες να ασκήσουν πιέσεις για μείωση του ποσοστού κέρδους τους, προκειμένου να βγάλουν από εκεί μέρος των «σπασμένων». Ήδη άλλωστε στον κλάδο υπάρχει έντονη «γκρίνια» για τη μεγάλη καθυστέρηση εξόφλησης των γνωματεύσεων για τα αναλώσιμα του Διαβήτη, καθώς και για τις περικοπές που ανακοινώθηκαν.
Βεβαίως, οι εταιρίες υγειονομικού υλικού ήταν ενήμερες για τις νέες μειωμένες τιμές και σύμφωνα με πληροφορίες δεν έφεραν σημαντικές αντιρρήσεις. Ίσως γιατί αναμένουν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και του ελέγχου που θα διαμορφώσει το νέο τιμολογιακό “τοπίο”, στο οποίο θα κληθούν να πορευθούν.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ