Την «επανεκκίνηση» του πολύπαθου συστήματος μεταμοσχεύσεων της χώρας μας σηματοδοτεί το 2016, παρά τις δυσκολίες που συναντώνται σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΕΟΜ. Η αισιοδοξία αυτή εδράζεται όμως κυρίως στις προσπάθειες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του – με αφορμή την «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων» (1η Νοεμβρίου) – ο ΕΟΜ, χάρη στο Ίδρυμα Ωνάση μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν 40 επιμορφωτικά σεμινάρια σε προσωπικό των ΜΕΘ μέσα σε λίγους μήνες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία παρασχέθηκε εξειδικευμένη κατάρτιση αναφορικά με τις διαδικασίες του συντονισμού της Δωρεάς Οργάνων σε πάνω από 250 γιατρούς και νοσηλευτές. Ταυτόχρονα, το ‘Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συνέβαλε στην ανακαίνιση και στην αγορά εξοπλισμού σε Μονάδες Μεταμοσχεύσεων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αναβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα των πραγματοποιούμενων μεταμοσχεύσεων. Οι πρωτοβουλίες αυτές είχαν άμεσα και ορατά αποτελέσματα, αφού ήδη καταγράφεται μια αύξηση της τάξης του 20% σε δότες οργάνων για φέτος σε σχέση με την περσινή χρονιά.
«Η «επανεκκίνηση» του πολύπαθου Συστήματος Μεταμοσχεύσεων της χώρας μας, φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα. Μέσα σε ενάμιση χρόνο καταφέραμε να ανασυνθέσουμε τον ΕΟΜ και τώρα δυναμικά ανοιγόμαστε προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις Μονάδες Μεταμοσχεύσεων της χώρας μας» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΕΟΜ, Καθηγητής Ανδρέας Καραμπίνης.
Παρά τα αξιοσημείωτα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο, η Ελλάδα παραμένει μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες στη Δωρεά και τη Μεταμόσχευση Οργάνων. Την ίδια στιγμή, χώρες οι οποίες έθεσαν ως προτεραιότητα και θεμελίωσαν προγράμματα μεταμοσχεύσεων ακόμη και την τελευταία 5ετία, παρουσίασαν αξιοσημείωτα αποτελέσματα.
«Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, όμως η επιτυχής πεπατημένη των άλλων χωρών, μας δίνει σαφή προσανατολισμό» λέει ο κος Καραμπίνης. Στην κατεύθυνση αυτή, άμεσης προτεραιότητας για το Φορέα είναι η χάραξη ενός επίσημου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Μεταμοσχεύσεις, το οποίο θα ενταχθεί στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας.
Άλλωστε, για να μπορεί η γενναιοδωρία του δότη να μετατρέπεται απρόσκοπτα σε θεραπεία για άλλους ανθρώπους που πάσχουν, η μεταμόσχευση χρειάζεται ένα δομημένο και επαρκές συντονιστικό σύστημα με εξειδικευμένους επαγγελματίες.
“Πέρα από το προφανές κοινωνικό και ανθρωπιστικό όφελος που προσφέρει θεραπεύοντας ασθενείς, η Δωρεά Οργάνων αποτελεί ένα υπερανταποδοτικό οικονομικό σύστημα, το οποίο, αν υποστηριχθεί επαρκώς, θα μπορούσε να αποφέρει ετησίως εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ” καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΟΜ.
Στο μεταξύ, σημαντικότερος παράγοντας στην απόφαση της οικογένειας που θα κληθεί να συναινέσει στη δωρεά των οργάνων του ανθρώπου της, είναι η γνώση των επιθυμιών του εκλιπόντος. Κατά συνέπεια, στόχος της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων είναι να ανοίξει τη συζήτηση και να αποτελέσει το ερέθισμα για την ανταλλαγή θέσεων με το οικείο περιβάλλον, γύρω από το σημαντικό αυτό ζήτημα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΜ σχεδιάζει το επόμενο διάστημα την επαναφορά της Κάρτας Δωρητή Οργάνων, αφού χωρίς τη συναίνεση των πολιτών – τόσο σε συμβολικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο – δεν μπορεί να αναβαθμιστεί ο θεσμός της Δωρεάς Οργάνων.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ