Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει την ξαφνική απόφαση ένταξης του Σισμανογλείου Νοσοκομείου στο πρόγραμμα των πρωινών εφημεριών της Αττικής, απόφαση που αναρτήθηκε χωρίς γραπτή έγκριση της 1ης ΥΠΕ και με προφορική εντολή της διοίκησης. Η Ένωση κάνει λόγο για αυθαίρετη και επικίνδυνη αλλαγή, σε μια περίοδο που το νοσοκομείο λειτουργεί με μειωμένες κλίνες και εξαντλημένο προσωπικό.
Συγκεκριμένα, η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει ότι η ένταξη του Σισμανογλείου στις πρωινές εφημερίες για Παθολογικά, Καρδιολογικά και Χειρουργικά περιστατικά από τις 6 Αυγούστου 2026 έγινε με αυθαίρετη απόφαση του ΕΚΕΠΥ, η οποία αναρτήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 5 Αυγούστου, χωρίς προηγούμενη γραπτή απόφαση της 1ης ΥΠΕ. Σύμφωνα με την Ένωση, η διοίκηση ακολούθησε με προφορική εντολή, αιφνιδιάζοντας το προσωπικό και ανατρέποντας τον προγραμματισμό του νοσοκομείου.
Το Σισμανόγλειο σε καθεστώς πίεσης λόγω ανακαίνισης και πυρκαγιάς
Το νοσοκομείο βρίσκεται ήδη σε μεταβατική κατάσταση λόγω της ανακαίνισης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, με αποτέλεσμα από τον Φεβρουάριο να εφημερεύει κάθε τέσσερις ημέρες σε γενική εφημερία. Για τις πρωινές εφημερίες λειτουργούσαν μόνο οι χειρουργικές ειδικότητες και ενδιάμεσα τα Πνευμονολογικά Τμήματα, ενώ το Αμαλία Φλέμιγκ είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα για να καλύπτει τα κενά.
Μετά την πρόσφατη πυρκαγιά στο Α’ Παθολογικό Τμήμα, οι δύο Παθολογικές Κλινικές μεταφέρθηκαν σε διαφορετικές πτέρυγες, με ταυτόχρονη μείωση των διαθέσιμων κλινών κατά 30%, από 78 σε 56. Οι χειρουργικές ειδικότητες συγχωνεύτηκαν σε μία πτέρυγα με 30 κλίνες, ενώ λειτουργεί μόνο μία αίθουσα χειρουργείου για τα επείγοντα. Ως αποτέλεσμα, το νοσοκομείο εφημερεύει από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου με ελάχιστες διαθέσιμες κλίνες.
«Απαράδεκτη και επικίνδυνη αλλαγή»
Η ΕΙΝΑΠ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την αλλαγή του τρόπου εφημέρευσης μέσα στον Αύγουστο, περίοδο κατά την οποία η σύνθεση του προσωπικού είναι μειωμένη λόγω αδειών και η κόπωση συσσωρευμένη. Η Ένωση προειδοποιεί ότι η απόφαση θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα νοσηλείας των ασθενών σε ένα νοσοκομείο που ήδη λειτουργεί στα όρια.
Αίτημα άμεσης ακύρωσης και επαναφοράς του παλιού συστήματος
Η ΕΙΝΑΠ ζητά την άμεση ακύρωση της απόφασης και επαναφέρει την πάγια πρότασή της για αναμόρφωση του εφημεριακού συστήματος της 1ης και 2ης ΥΠΕ, όπως έχει κατατεθεί επανειλημμένα και πιο πρόσφατα στις 23 Ιουνίου 2025. Η πρόταση προβλέπει κατάργηση των καθημερινών πρωινών εφημεριών και καθιέρωση 24ωρης γενικής εφημερίας κάθε τέσσερις ημέρες για όλα τα νοσοκομεία της Αττικής.























Comments (0)