Σε ένα με δύο περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού ετησίως υπολογίζεται η πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου σε αθλητή κάτω των 35 ετών. Για τα περιστατικά αυτά ευθύνονται καρδιακές παθήσεις λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό, και σε μεγάλο βαθμό κληρονομικές.
Επίσης η αθλητική δραστηριότητα και ιδιαίτερα συγκεκριμένα αθλήματα μπορούν να προκαλέσουν μεταβολές στη δομή της καρδιάς στα πλαίσια προσαρμογής της στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Για το λόγο αυτό οι ειδικοί τονίζουν ότι ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος σε όλες τις ηλικίες κυριολεκτικά σώζει ζωές.
Το θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο του 1ου Διεθνές Συνέδριο “Sports Cardiology 2020”, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών 28 – 30 Αυγούστου 2020. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Επεμβατικής Καρδιολογίας και Καρδιαγγειακών Παθήσεων και τελεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Ο πρόεδρος του συνεδρίου, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ναυτικού νοσοκομείου, Δρ Σπύρου Παπαϊωάννου επισημαίνει ότι η άσκηση είναι ασπίδα για τις καρδιοπάθειες αλλά και άλλα νοσήματα όπως έχουν δείξει πολλές διεθνείς μελέτες. Αρκεί να γίνεται με κανόνες και προϋποθέσεις .
Ως κυριότερες αιτίες αιφνίδιου θανάτου κατά την άσκηση αναφέρονται οι εξής:
1. Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια: Είναι γενικά μια γενετικά μεταβιβαζόμενη πάθηση του καρδιακού μυός που χαρακτηρίζεται από δυσανάλογη πάχυνση του κοιλιακού διαφράγματος. Αποτελεί την κυριότερη αιτία αιφνιδίου θανάτου κατά την άθληση (μελέτες στις Η.Π.Α.) σε ποσοστό περίπου 60%.
2. Ανωμαλίες της στεφανιαίας αρτηρίας: Η συχνότητα εμφάνισης της έκτοπης έκφυσης των στεφανιαίων αρτηριών είναι περίπου 0.6%.
3. Αρτηριοσκληρυντική στεφανιαία καρδιακή πάθηση: Αυτή αποτελεί μια πάθηση όλων των ηλικιών. Η παρουσία της σε νεαρούς αθλητές αποτελεί πάντα έκπληξη και μπορεί να διαφεύγουν την προσοχή οι παράγοντες κινδύνου.
4. Μυοκαρδίτιδα: Έχουν αναφερθεί αιφνίδιοι θάνατοι από μυοκαρδίτιδα, αλλά ελάχιστοι από αυτούς είχαν σχέση με την άθληση. Υπάρχουν αρκετές ανέκδοτες αναφορές για αθλητές που πεθαίνουν κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από έναν αγώνα δρόμου, από γρίπη ή συνάχι, μετά από εφίδρωση.
5. Βαλβιδοπάθειες με κυριότερη την αορτική στένωση: Σε μια κρίσιμη στένωση της αορτικής βαλβίδας, η άσκηση προκαλεί σημαντική αύξηση της πίεσης της αριστερής κοιλίας, και μπορεί να μην υπάρχει φυσιολογική καρδιακή παροχή.
6. Συγγενείς καρδιοπάθειες που μπορεί να προκαλέσουν κακοήθεις αρρυθμίες ,οι οποίες μπορεί να επιφέρουν καρδιακή ανακοπή.
7. Διαταραχές του καρδιακού ρυθμού ιδιαίτερα όταν η άσκηση γίνεται με έντονο τρόπο και σε ακραίες συνθήκες.
Στο συνέδριο θα αναλυθούν σημαντικά θέματα όπως τα όρια της άσκησης σε καρδιοπαθείς και μη κάτω από φυσιολογικές έως και ακραίες συνθήκες, ο ρόλος της διατροφής και της χρήσης αναβολικών στους αθλητές είναι μερικά από αυτά. Τέλος, θα υπάρχει διαδικτυακή αναμετάδοση (live streaming) για όσους επιθυμούν να το παρακολουθήσουν διαδικτυακά. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ πολύ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου: www.sportscardiologycongress.com
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ