Τροχοπέδη στην υλοποίηση προληπτικών δράσεων ιατρικής αποδεικνύεται η νέα διαδικασία που θέσπισε, χωρίς κάποια διαβούλευση, η Αριστοτέλους και η οποία προβλέπει την υποβολή σχετικής αίτησης με τα απαραίτητα δικαιολογητικά από κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, την έγκριση του φακέλου από την αρμόδια ΥΠΕ, καθώς και την έκδοση γνωμοδότησης του επιστημονικού συμβουλίου της ΠΦΥ του υπουργείου Υγείας.
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 19-03-2018
Σκοπός της εν λόγω πρωτοβουλίας ήταν να μπει τάξη στις προληπτικές δράσεις, που ασυντόνιστα και δίχως έλεγχο πραγματοποιούν δήμοι, κοινωνικοί και εθελοντικοί φορείς. Στην πράξη, όμως, η σχετική εγκύκλιος περιλαμβάνει τέτοιο όγκο γραφειοκρατίας για μια ιατρική παρέμβαση, που τελικά λειτουργεί αποτρεπτικά για τη διενέργειά της. Ενδεικτικά, για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης ενός ενδιαφερόμενου φορέα και μίας ΥΠΕ απαιτούνται 17 δικαιολογητικά!
“Πραγματοποιούμε αποστολές στα Δωδεκάνησα τα τελευταία 20 χρόνια, μέσω της μη κερδοσκοπικής εταιρίας ΓΑΛΗΝΟΣ. Λόγω της σχετικής εγκυκλίου, όμως, αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε την ιατρική παρέμβαση που ήταν προγραμματισμένο να κάνουμε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Σύμη” αναφέρει ο παθολόγος και ΓΓ του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, Ηλίας Τσέρκης.
Κι αυτό συμβαίνει, ενώ όλα τα μικρά νησιά ευθύνης του ΙΣΡ έχουν ξεμείνει από ειδικούς γιατρούς. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΣΡ, η Κάσος αυτή τη στιγμή δεν έχει ούτε παθολόγο. “Οι ανάγκες καλύπτονται από οπλίτες και αγροτικούς γιατρούς. Οι γιατροί αυτοί όμως δεν έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης” διευκρινίζει ο κος Τσέρκης.
Ο ίδιος επισημαίνει πως η θέσπιση ενός πλαισίου για την υλοποίηση των εν λόγω δράσεων είναι απαραίτητη. “Η εγκύκλιος όμως περιλαμβάνει ουσιαστικά ανεφάρμοστους κανόνες”.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ