Να αποτυγχάνει δείχνει ο νέος τρόπος επιλογής και τοποθέτησης των ειδικευμένων γιατρών προς εξειδίκευση στις Πολυδύναμες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προκηρυχθείσες θέσεις στις περισσότερες Υγειονομικές Περιφέρειες έμειναν ακάλυπτες, μετά από την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των υποψηφίων που είναι εγγεγραμμένοι στους ηλεκτρονικούς καταλόγους, με αποτέλεσμα οι θέσεις να επαναπροκηρυχθούν. Παρόλα αυτά, ένα μήνα μετά η τοποθέτηση των ειδικευμένων παραμένει ζητούμενο.
“Αυτό που συμβαίνει είναι αστείο! Στη Θεσσαλονίκη έχουμε 15 κενές θέσεις. Ούτε ένας ειδικευόμενος δεν έχει τοποθετηθεί για εξειδίκευση στη Λάρισα. Στα νησιά, από τις 12 θέσεις πληρώθηκαν οι 8” δηλώνει στο Virus, η Αναστασία Κοτανίδου, αναπλ. Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας, Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας ΠΓΝΑ “Ο Ευαγγελισμός”. Στο δικό της νοσοκομείο, μάλιστα, υπάρχουν 7 κενές θέσεις.
Για το ιστορικό της υπόθεσης να πούμε ότι φέτος, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των κ.κ. Ξανθού και Πολάκη, τροποποιήθηκε η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης των ειδικευμένων γιατρών προς εξειδίκευση στις ΜΕΘ. Αντί για συνέντευξη των υποψηφίων και επιλογή τους βάσει των αποτελεσμάτων της, αποφασίστηκε να τηρηθεί κατάλογος σε κάθε ΥΠΕ και η επιλογή να γίνεται με κλήρωση, με τις προθεσμίες να είναι κοινές για όλους.
Το επιχείρημα της πολιτικής ηγεσίας ήταν ότι ο νέος αυτός τρόπος διασφαλίζει τη διαφάνεια της όλης διαδικασίας, καθώς υπήρξαν στο παρελθόν καταγγελίες για τη διαβλητότητα του προηγούμενου συστήματος, με δεδομένο μάλιστα το μεγάλο αριθμό των υποψηφίων.
“Είχαμε προειδοποιήσει ότι οι θέσεις δεν θα καλυφθούν. Αυτή τη στιγμή οι ΜΕΘ αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα” τονίζει η κ. Κοτανίδου. “Το Υπουργείο ισχυρίζεται ότι δεν έχει αυτό ευθύνη για την καθυστέρηση κι ότι ανακοινώνει την τοποθέτηση μόλις πάρει αποτελέσματα από τις ΥΠΕ. Καμία κλήρωση, όμως, δεν παίρνει τόσο καιρό” προσθέτει με νόημα…
Αξίζει να σημειωθεί ότι παλιότερα η διαδικασία γίνονταν 3 φορές το χρόνο. Τελευταία φορά, ωστόσο, που προσλήφθηκαν γιατροί για εξειδίκευση στις ΜΕΘ ήταν τον περασμένο Ιανουάριο. Δηλαδή πριν από ένα χρόνο!
“Γνωρίζετε ότι είχαμε πρόβλημα ως χώρα με τις προσλήψεις μονίμων για πολλά χρόνια. Έτσι, το προσωπικό των μονάδων σήμερα ξεπερνά ηλικιακά τα 50-55 έτη. Πολλοί, μάλιστα, είναι κοντά στη σύνταξη” επισημαίνει η κ. Κοτανίδου, θέλοντας να υπογραμμίσει την ανάγκη να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για την τοποθέτηση των γιατρών προς εξειδίκευση. “Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, φέτος το Υπουργείο αύξησε και το όριο ηλικίας στα 50 έτη, για να γίνει κάποιος επιμελητής Β. Σε αυτή την ηλικία ο γιατρός είναι ήδη πολύ κουρασμένος. Δεν μπορεί να τρέχει από το πρωί ως το βράδυ” καταλήγει, καλώντας το Υπουργείο να σταματήσει τους πειραματισμούς.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ