Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να κατευθύνει την προσοχή ο Υπουργός Υγείας, επιλέγοντας να σχολιάσει τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης αντί να δώσει απαντήσεις για τις επιλογές διοικητών στα νοσοκομεία, που συνοδεύτηκαν από θύελλα αντιδράσεων.
Σχόλιο μέσω των social media αποφάσισε να κάνει ο Υπουργός Υγείας για την καυστική κριτική που του ασκείται, ακόμη και μέσα από το κυβερνών κόμμα, γύρω από τις επιλογές διοικητών και αναπληρωτών διοικητών του ΕΣΥ. Μόνο που ο Βασίλης Κικίλιας δεν επέλεξε να δώσει απαντήσεις ή να απολογηθεί για τις επιλογές εκείνες που προκάλεσαν αντιδράσεις και οδήγησαν ακόμη και στην πρώτη παραίτηση, αλλά να σχολιάσει τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης, μιλώντας μόνο για τη ρήτρα αποδοτικότητας που αναμένεται να υπογράψουν οι νέες διοικήσεις.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ που διόρισε ως διοικητές νοσοκομείων ανθρώπους με τέσσερα (4) πλαστά πτυχία, όπως στο Κρατικό Νίκαιας και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ δίχως κανένα πτυχίο, όπως στο Νοσοκομείο Σαντορίνης και διέλυσε τη Δημόσια Υγεία δεν μπορεί να κουνάει το δάκτυλο στην Κυβέρνηση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αυτή η κριτική στο παρελθόν, όμως, μπορεί να φθάσει έως ένα σημείο. Η προηγούμενη κυβέρνηση αξιολογήθηκε και τιμωρήθηκε από τους ψηφοφόρους για τις επιλογές της, στις προηγούμενες εκλογές. Αντιστοίχως, η ΝΔ εξελέγη με βασική δέσμευση την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Ακόμη και αν οι επιλογές των προσώπων είχαν λογική βάση, ο τρόπος επιλογής και η διαχείριση της τοποθέτησης τους αποδεικνύεται ελλειμματική.
Πάντως, για τον κ. Κικιλια φαίνεται πως ο προσδιορισμός των ποσοτικών στόχων και η ρήτρα αποδοτικότητας για την επίτευξη τους επαρκούν για να διασφαλίσουν την αξιοπιστία των επιλογών, καθώς όσοι αποτυγχάνουν στην αξιολόγηση θα βρίσκονται εκτός ΕΣΥ. «Οι διοικητές που διορίστηκαν στα νοσοκομεία θα υπογράψουν συμβόλαια με ρήτρα αποδοτικότητας με ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους. Θα αξιολογούνται για το έργο τους κάθε 3 μήνες και από αυτό και μόνο θα κρίνονται. Όποιος κρίνεται ανεπαρκής θα απολύεται και μάλιστα δίχως καμία απολύτως αποζημίωση» αναφέρει. Μένει να φανεί.
Ενδεικτικό, είναι πάντως το σχόλιο του Ηλία Μόσιαλου, καθηγητή Πολιτικης της Υγείας και Διευθυντής του LSE Health στο London School of Economics and Political Science στο Λονδίνο.
«Έχω πάρει αρκετά μηνύματα από πρώην φοιτητές και φοιτήτριες γνωστών πανεπιστημίων και σχολών δημόσιας υγείας που σπούδασαν οικονομικά και διοίκηση υπηρεσιών υγείας. Οι περισσότεροι/ες υπέβαλαν αιτήσεις για υποδιοικητές νοσοκομείων και δεν τους επέλεξαν με την κλειστή διαδικασία που εφαρμόστηκε. Όλοι/ες με προϋπηρεσία σε υπηρεσίες η οργανισμούς υγείας. Στελέχη υπάρχουν αλλά οι κλειστές διαδικασίες ευνοούν όσους έχουν πολιτική πρόσβαση. Έτσι δεν ξέρουμε πως έγινε η επιλογή των διοικητών και τίποτα απολύτως για όσους/ες δεν επελέγησαν. Η παραίτηση του νέου διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας δεν ‘λυνει’ το πρόβλημα. Πρέπει να γίνει ανοιχτή διαδικασία και επιλογή από επιτροπή (υπό την προεδρία του υπουργού υγείας) που θα απαρτίζεται από ανθρώπους που έχουν αποδεδειγμένες διοικητικές ικανότητες και κύρος”.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ