Μελέτες Ελλήνων επιστημόνων έχουν καταλήξει σε πολύ ενδιαφέροντα αλλά και αμφιλεγόμενα συμπεράσματα για τη σχέση του καπνίσματος και του κοροναϊού. Μάλιστα, η μία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το κάπνισμα να μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κοροναϊό! Από την άλλη, η δεύτερη δείχνει ότι από τη στιγμή που γίνει η μόλυνση, οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά και να πεθάνουν.
Η πρώτη μελέτη φέρει τον τίτλο: «Smoking, vaping and hospitalization for COVID-19». Εκπονήθηκε από ομάδα επιστημόνων, στην οποία συμμετείχαν ο καρδιολόγος Δρ. Κ. Φαρσαλινός, η καθηγήτρια Αναστασία Μπαρμπούνη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ο Raymond Niaura από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ο κ. Φαρσαλινός είναι διεθνώς γνωστός στην έρευνα, που αφορά το κάπνισμα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να εξετάσει τον επιπολασμό καπνίσματος μεταξύ των νοσηλευόμενων περιστατικών με COVID-19, σε σχέση με τον επιπολασμό καπνίσματος στον γενικό πληθυσμό στην Κίνα. Για το σκοπό αυτό, εξέτασαν τη βιβλιογραφία και εντόπισαν 5 μελέτες που παρουσιάζουν τα κλινικά χαρακτηριστικά των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 στην Κίνα και αναφέρουν στοιχεία για το κάπνισμα.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, «ο ιός SARS-CoV-2 είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί το ένζυμο μετατροπής αγγειοτασίνης 2 (ACE2) ως υποδοχέα για την είσοδο στα κύτταρα, και υπάρχουν ενδείξεις από παλαιότερες μελέτες ότι το κάπνισμα μειώνει την έκφραση του ACE2 στους πνεύμονες και σε άλλους ιστούς».
Το ενδιαφέρον εύρημα λοιπόν είναι ότι «ο επιπολασμός καπνίσματος μεταξύ των νοσηλευόμενων περιπτώσεων COVID-19 στην Κίνα ήταν ασυνήθιστα χαμηλός σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Ο πραγματικός επιπολασμός καπνίσματος σε νοσηλευόμενους με COVID-19 ήταν περίπου το ένα τρίτο του αναμενόμενου επιπολασμού».
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν είναι ότι «αυτή η προκαταρκτική ανάλυση, με δεδομένο ότι τα αναφερόμενα δεδομένα στις δημοσιευμένες μελέτες είναι ακριβή, δεν υποστηρίζει το επιχείρημα ότι το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για νοσηλεία με COVID-19, και μπορεί μάλιστα να έχει προστατευτικό ρόλο. Το τελευταίο θα μπορούσε να συνδεθεί με την ελάττωση της έκφρασης του ACE2 που είναι γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι προκαλεί το κάπνισμα».
Δεν εντοπίστηκαν μελέτες που να καταγράφουν την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19. Έτσι, δεν μπορούν να γίνουν συστάσεις στους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων.
«Ξεκαθαρίζω πως είναι σαφής η σύσταση διακοπής του καπνίσματος διότι είναι ένα μέτρο που βελτιώνει σημαντικά την υγεία γενικά. Αλλά δεν μπορεί να γίνει καμία απολύτως σύσταση στους καπνιστές σε σχέση με τον κοροναϊό. Ούτε φυσικά μπορεί να γίνει σύσταση να ξεκινήσει κάποιος το κάπνισμα λόγω του κοροναϊού», τονίζει ο κ. Φαρσαλινός.
Η δεύτερη μελέτη
Η δεύτερη μελέτη φέρει τον τίτλο: COVID-19 and smoking: A systematic review of the evidence και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Tobacco Induced Diseases. Εκπονήθηκε από τον επιδημιολόγο Δρ. Κωνσταντίνο Βαρδαβά από το Harvard School of Dental Medicine και την κα Κατερίνα Νικηταρά από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Κρήτης.
Όπως αναφέρουν, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους μη καπνιστές να μολυνθούν από τη γρίπη και να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα. Οι καπνιστές έχουν επίσης διαπιστωθεί ότι έχουν υψηλότερη θνησιμότητα από τον ιό MERS-CoV, που είχε ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή.
Με δεδομένο την έλλειψη αποδείξεων, οι ερευνητές έκαναν μια συστηματική ανασκόπηση των μελετών σχετικά με το COVID-19, που περιελάμβανε πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του καπνίσματος των ασθενών για την αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ του καπνίσματος και των αποτελεσμάτων του COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας της νόσου, την ανάγκη νοσηλείας και θανάτου στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).
Οι ερευνητές εντόπισαν 5 μελέτες, δεδομένα σχετικά με το καθεστώς καπνίσματος ασθενών που έχουν μολυνθεί με COVID-19 (προφανώς τις ίδιες μελέτες με την ομάδα του κ. Φαρσαλινού). Όπως αναφέρουν, στη μεγαλύτερη μελέτη που αξιολόγησε τη σοβαρότητα της νόσησης, βρέθηκαν υψηλότερα ποσοστά νυν και πρώην καπνιστών μεταξύ των ασθενών που χρειάζονταν νοσηλεία σε εντατική, μηχανικό αερισμό ή που είχαν πεθάνει και υψηλότερο ποσοστό καπνιστών μεταξύ των σοβαρών περιπτώσεων.
Μάλιστα, υπολογίστηκε ότι οι καπνιστές είχαν 1,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν σοβαρά συμπτώματα του COVID-19 και περίπου 2,4 φορές να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ , να χρειαστούν μηχανικό αερισμό ή να πεθάνουν, σε σύγκριση με μη καπνιστές.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ