Κατά το τρίτο Στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ανάπτυξη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» του συνεδρίου 11 th Pharma and Heath Confereence αναδείχθηκαν πτυχές όπως είναι η ανάγκη οργάνωσης και χρηματοδότησης στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΕΣΥ.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Υπουργείο Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος υπενθύμισε ότι πριν την πανδημία «είχε ψηφιστεί ο νόμος για την Δημόσια Υγείας είχε φανεί ποια θα πρέπει να είναι η σχέση της Δημόσιας Υγείας με την ΠΦΥ» και τάχθηκε υπέρ του κοινού δικτύου. «Έχουν γίνει μεταρρυθμιστικές προσπάθειες» παρατήρησε ο κ. Πρεζεράκος, αλλά κάθε φορά προσπαθούμε να αλλάξουμε δομές και να ονομάσουμε αλλιώς πράγματα καθώς να κατευθύνουμε τον κόσμο και αυτός έχει χαθεί, ενώ η νοοτροπία παραμένει στραμμένη στην νοσοκομειακή φροντίδα. Αχίλλειο πτέρνα θεωρεί ο κ. Πρεζεράκος την μη αξιοποίηση της πληθώρας ιατρών.
Από την πλευρά του ο κ. Σταμάτης Βαρδαρός, πρώην Ειδικός Γραμματέας ΠΦΥ εστίασε στο κενό εν καιρώ πανδημίας που είχε να κάνει με ελάχιστη αξιοποίηση των δομών της ΠΦΥ και το απέδωσε στην έλλειψη σχεδίου για την παροχή της υπόλοιπης φροντίδας πλην των κρουσμάτων, δηλαδή τουςχρόνιους ασθενείς. Σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι σημαντικό να προβλεφθεί η εμπλοκή δομών της ΠΦΥ ώστε «να κρατήσουμε τους χρόνια ασθενείς και τα έκτακτα περιστατικά εκτός νοσοκομείων», αλλά «να μην αφήνουμε ανθρώπους με χρόνια νοσήματα εκτός ακτινών συστήματός υγείας». Σε ότι αφορά τις ΚΟΜΥ, ο κ. Βαρδαρός υποστήριξε ότι ήταν νομοθετημένο εγχείρημα από προηγουμένη κυβέρνηση, με τις ομάδες υγείας.
Ο κ. Χρήστος Λιονής MD PhD FRCGP(Hon) FES FWONCA, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Διευθυντής της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρθηκε στην υστέρηση φροντίδας από ευπαθείς ομάδες και έδωσε έμφαση στην ανάγκη «για οργανωτικές και διοικητικές παρεμβάσεις συνοδεία ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού». Ο ίδιος υπεραμύνθηκε ενός δικτύου με αυτοδιοίκητική αυτοδυναμία και μικρές δομές κοντά στον χρήστη που θα παρέχουν με υπευθυνότητα μεγαλύτερες υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένου της αποκατάστασης και της παρηγορητικής φροντίδας. Μείζον ζήτημα κατά τον ίδιο είναι η ανάπτυξη συμβολαιακών πρακτικών με επαγγελματίες υγείας και η σύνδεση της Κοινωνικής Πρόνοιας με τη Δημόσια Υγεία.
Ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου υποστήριξε σχετικά με την δικτύωση των δομών θεωρεί τον πλουραλισμό των δομών στο πλαίσιο ενός δικτύου «συγκριτικό πλεονέκτημα». Ωστόσο, ο καθηγητής στηλίτευσε το γεγονός ότι ενώ έχουμε «πληθώρα δομών φιγουράρουμε στη δεύτερη χειρότερη θέση της Ε.Ε. όσο αφορά στις ακάλυπτες ανάγκες» . Η ΠΦΥ βρίσκεται «σε διαρκή εκκρεμότητα της πολιτικής υγείας στην χώρα» επεσήμανε ο κ. Σουλιώτης.
Με αφορμή την πανδημία ο κ. Σουλιώτης σχολίασε ότι «το σύστημα έδειξε αντοχή, αλλά μας έδειξε και την ανάγκην για μεταρρύθμιση τώρα». Οι πολίτες ήδη έβαλαν μέσα στην κρίση σε προτεραιότητα τον οικογενειακό γιατρό.
Ο κ. Ευάγγελος Φραγκούλης, Γενικός Οικογενειακός Ιατρός, Αν. Αρχίατρος ΕΔΟΕΑΠ, Μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση της Οικογενειακής Ιατρικής και της ΠΦΥ ταχθηκε υπέρ μιας παρέμβασης που να γίνει θελκτικό τρόπο. «Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε να συμβληθούν οικογενειακοί γιατροί και η αποζημίωση για την φροντίδα να είναι της τάξης των 10 ευρώ, είναι εκ των προτέρων αδύνατο». Ο ίδιος ανέφερε τα παραδείγματα άλλων χωρών με πολλαπλάσιες αμοιβές και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει εθνική στρατηγική για την μεταρρύθμιση.
Ο κ. Φραγκούλης τόνισε ότι έγιναν «άλματα» μέσα στην παννδημία , αναφέροντας την αύλη συνταγή που ήταν νομοθετημένη δυο χρόνια, ενώ τώρα πραγματοποιείται το άυλο παραπεμπτικό, «τα οποία αποτελούν όπλα στα χέρια γιατρών», αλλά η προσπάθεια προϋποθέτει ρυθμιστικό πλαίσιο.
Ο κ. Μάρκος Ολλανδέζος, Διευθυντής Επιστημονικών Θεμάτων της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) σε ότι αφορά την ΠΦΥ υπογράμμισε τις καθυστερήσεις, όπως είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενή και τα συνταγωγικά πρωτοκολα κ.ά. που θα φέρουν ποιοτική αναβάθμιση του συστήματός.
Ωστόσο, στην εξέλιξη συμβάλει η φαρμακοβιομηχανία της χώρας σε θέματα πληροφόρησης του κοινού π.χ. στην χρήση γενοσήμων, καθώς διαπιστώνεται ένα έλλειμμα στο θέμα ενημέρωσης.
«Η χρήση τεχνολογίας θα βοηθήσει να βάλουμε πιο γρήγορα στις ράγες το τρένο της υγείας» υποστήριξε ο κ. Ολλαανδέζος και υπογράμμισε την ανάγκη διασύνδεσης της συνταγογράφησης και μιας εν γένει μεταρρύθμισης με στοιχεία εθνικής πολιτικής.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ