Ακόμη μία μελέτη δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων έχει ελάχιστη επίδραση – αν όχι καθόλου – στην υγεία. Μάλιστα, ορισμένα – όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη D – συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου!
Η μελέτη αφορούσε δεδομένα από περισσότερους από 27.000 ενήλικες των ΗΠΑ και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Annals of Internal Medicine. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts συνέκριναν τη λήψη διαφόρων θρεπτικών ουσιών με τα ποσοστά θανάτου από όλες τις αιτίες, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.
Η ανάλυση έδειξε ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμινών Α και Κ, καθώς και μαγνησίου και ψευδαργύρου, μείωσε τον κίνδυνο θανάτου. Αλλά αυτό το εύρημα ισχύει μόνο για τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα, όχι τα συμπληρώματα.
Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν είχαν καμία επίδραση στον κίνδυνο θανάτου σε άτομα με χαμηλή θρεπτική πρόσληψη. Μάλιστα, η περιττή κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης D από άτομα, που δεν είχαν ανεπάρκεια στη βιταμίνη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Κι όμως οι πωλήσεις συμπληρωμάτων διατροφής διεθνώς αυξήθηκαν κατά 5% μέσα σε 5 χρόνια. Περίπου το 50% των Αμερικανών και των 35% των Βρετανών λαμβάνουν καθημερινά συμπληρώματα.
Ο καθηγητής Tom Sanders, από το King’s College του Λονδίνου, δήλωσε: «Οι άνθρωποι, που λαμβάνουν με δική τους πρωτοβουλία συμπληρώματα είναι συχνά αυτοί που έχουν προβλήματα υγείας ή που ακολουθούν κάποια κακή διατροφή. Δεν μπορείτε να μετατρέψετε μια κακή διατροφή σε καλή με λίγα χάπια».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ