Η υπερψήφιση του Νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και η δημοσίευση του σχετικού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης σημαίνει και το τέλος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας.
Εν ολίγοις, η συνεδριαση της Επιτροπής αύριο Τρίτη στις 9.30 αναμένεται να είναι και η τελευταία συνεδρίαση του Οργάνου, που έχει βρεθεί στο παρελθόν πολλές φορές στο επίκεντρο των συζητήσεων (ενδειτικά εδώ και εδώ).
Το άρθρο 259 καταργεί το στάδιο της Επιτροπής Τιμών, οπότε η διαδικασία φαίνεται να πηγαίνει από την υποβολή των ενστάσεων των εταιριών επί των προτεινόμενων τιμών του ΕΟΦ απευθείας στο γραφείο του Υπουργού και τη Διεύθυνση Φαρμάκων του Υπουργείου. Την ίδια ώρα, με το άρθρο 254 συστήνεται και Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, με εδρα τον ΕΟΠΥΥ, η οποία όμως και αυτή υπάγεται στον Υπουργό Υγείας.
Υπουργός, ΕΟΦ, αλλά και ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως θα αποτελούν τους βασικούς “παίχτες” στην τιμολόγηση, αλλά βασικό ερωηματικό είναι ποια θα είναι η ισχύ της διεύθυνσης φαρμάκων και ο βαθμός της εμπλοκής της, αφού πρόκειται για ένα γραφείο που έχει δημιουργήσει προβλήματα και καθυστερήσεις της διαδικασίας τιμολόγησης στο παρελθόν.
Επιστολή ΣΦΕΕ
Την πλήρη διαφωνία του με την κατάργηση της Επιτροπής Τιμών εκφράζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Π. Αποστολίδης και ο Αντιπρόεδρος Ο. Παπαδημήτριου, που είναι και το πρόσωπο του Συνδέσμου στην Επιτροπή, απέστειλαν επιστολή στον Υπουργό Υγείας, στην οποία κάνουν λόγω για “απόφαση η οποία ενισχύει την αδιαφάνεια, την αυθαιρεσία και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στον ευαίσθητο τομέα της τιμολόγησης και ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων”.
Όπως εξηγούν, η Επιτροπή Τιμών διασφάλιζε τη βασική δημοκρατική αρχή μιας γόνιμης ανταλλαγής και σύνθεσης απόψεων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αποφάσιζε με ομοφωνία στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Σημειώνουν, δε, ότι στην παρούσα της μορφή η Επιτροπή περιελάμβανε εκπροσώπους ολων των φορέων του φαρμάκου, με τους κρατικούς φορείς να αποτελούν τουλάχιστον το 70% των μελών. Κατά τους επικεφαλής του ΣΦΕΕ, η Επιτροπή Τιμών παρήγαγε ουσιαστικό έργο και πήρε αποφάσεις που στήριξαν τόσο τη δημόσια υγεία όσο και το δημόσιο συμφέρον. Παράλληλα, έβρισκε λύσεις σε δύσκολες περιπτώσεις, που η εφαρμογή του νόμου κατά γράμμα οδηγούσαν σε αδιέξοδο. Επρόκειτο, μάλιστα, κυριως για θέματα των οποιων η βαρύτητα δεν θα γινόταν εμφανής, αν δεν αναδεικνυόταν απο τους εκπροσώπους της αγοράς.
“Η προτεινόμενη κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων δημιουργεί μια παντοδύναμη αρχή στον τομέα της τιμολόγησης η οποία αποφασίζει για ό,τι θεωρεί σωστό αλλά καλείται και η ίδια να αποφασίσει για ό,τι δέχεται πως έκανε λάθος ή για ό,τι χρήζει διόρθωσης”, προειδοποιεί ο ΣΦΕΕ.
Καλεί, λοιπόν, την Αριστοτέλους, έστω και στην ύστατη στιγμή, να διαμορφώσει «επιτροπή διευθέτησης διαφορών» στον τομέα της τιμολόγησης των φαρμάκων με τη συμμετοχή όλων των φορέων του κλάδου.
Τιμολόγηση Νέων Φαρμάκων
Το άρθρο 259 αναφέρει πως οι εκκρεμείς διαδικασίες τιμολόγησεις συνεχίζουν με τα ισχύοντα, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως σαφές, κυρίως σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση νέων φαρμάκων, για τα οποία ο ΕΟΦ μόλις απήθυνε κάλεσμα υποβολής αιτημάτων στους ΚΑΚ.
Ειδικότερα, οι φαρμακευτικές εταιριες έχουν προθεσμία έως την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου για να καταθέσουν τα φύλλα έρευνας και τα στοιχεία των προς τιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων, συνταγογραφούμενων και ΜΗΣΥΦΑ, λαμβάνοντας υπόψη συναλλαγματική ισοτιμία και δεδομένα τιμών στα 27 Κράτη Μέλη της ΕΕ στις 01-12-2017. Στη λίστα τιμολόγησης νέων φαρμακευτικών προϊόντων θα συμπεριληφθούν τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί από 02-10-2017 έως 29-12-2017 και είναι πλήρη.
Κατάλογος με νέα συνταγογραφούμενα προϊόντα εδώ.
Κατάλογος με νέα ΜΗΣΥΦΑ προϊόντα εδώ.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ