Νέα δεδομένα για τα ποσοστά αναπηρίας δημιουργεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που δικαίωσε ανάπηρη στην οποία το ΙΚΑ είχε αρνηθεί τη χορήγηση σύνταξης μερικής αναπηρίας.
Η απόφαση του ασφαλιστικού ταμείου βασίστηκε στο γεγονός ότι η Β/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή (ΚΕΠΑ), μείωσε τα ποσοστά αναπηρίας της γυναίκας από 50% σε 25%.
Το δικαστήριο έκρινε, ωστόσο, ότι το δικαίωμα για σύνταξη λόγω αναπηρίας δεν συναρτάται με καθαρά αντικειμενικά κριτήρια γύρω από τον ιατρικό καθορισμό ορισμένου ποσοστού ανικανότητας προς εργασία, αλλά με την αδυναμία του ασφαλισμένου να κερδίζει τα αναγκαία μέσα προς βιοπορισμό. Με βάση αυτό το σκεπτικό, το ΣτΕ απεφάνθη ότι σε περίπτωση που η Β/βάθμια Επιτροπή θεωρεί ότι το ποσοστό αναπηρίας πρέπει να είναι μικρότερο απλά απορρίπτει την προσφυγή και δεν μειώνει, αλλά αποδέχεται το αρχικό ποσοστό.
«Είναι βέβαιο πως η ελληνική έννομη τάξη μπορεί να προστατέψει τον Έλληνα από κάθε επίθεση που εξελίσσεται εναντίον του από το δημόσιο και πολλούς οργανισμούς και φορείς, αρκεί να επιδείξει το απαραίτητο σθένος, να φωνάξει, να βρει λογικούς υποστηρικτές ανάμεσα στους περισσότερους συνεργάτες του συστήματος και να αγωνιστεί για τη δικαίωση του» επισημαίνει ο δικηγόρος της ενάγουσας, Τάκης Αλεξανδράκης.
Πρόκειται για τον ίδιο δικηγόρο ο οποίος αποκάλυψε ότι τα εφ’ όρου ζωής πιστοποιητικά αναπηρίας που έχουν εκδοθεί πριν την έναρξη λειτουργίας των ΚΕΠΑ, ισχύουν νόμιμα, παράγοντας διαρκώς και κατά πάντων νομικά αποτελέσματα υπέρ του κατόχου τους (εδώ).
Πηγή: takisalexandrakis.blogspot.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ