Στήριξαν και συνεχίζουν αγόγγυστα να στηρίζουν, παρά τα πετσοκομμένα δικαιώματα και την απληρωσιά που βιώνουν, το πολύπαθο δημόσιο σύστημα υγείας. Ο λόγος για 14.000 εργαζόμενους όλων των κλάδων, που δουλεύουν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ανάμεσα σε αυτούς γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά και εργαζόμενοι σε υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως η καθαριότητα και η σίτιση.
Αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, η μισθοδοσία τους δεν βαραίνει τον κρατικό προϋπολογισμό παρά καλύπτεται από ίδια έσοδα των νοσοκομείων. Τίποτα απ’ όλα αυτά, όμως, δεν αλλάζει το γεγονός ότι θα βρεθούν σύντομα χωρίς εργασία… Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ήταν σαφής στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με αντιπροσωπία του Ευαγγελισμού: “Οι επικουρικοί όλων των κλάδων θα έχουν απολυθεί ως τις 31/12/2018”.
Μάλιστα, αρκετές εκατοντάδες που έχουν πάρει παράταση μέσω ΕΣΠΑ αναμένεται να εγκαταλείψουν τα πόστα τους πολύ νωρίτερα, αφήνοντας κρίσιμα τμήματα νοσοκομείων (λόγου χάρη τον Αγγειογράφο στον Ευαγγελισμό) εντελώς ακάλυπτα. Μέσα στο α΄ εξάμηνο του νέου έτους αναμένεται να έχουν αποχωρήσει και 20 περίπου επικουρικοί ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές και νοσηλευτές, οι οποίοι υπηρετούν ως πολιτικό προσωπικό σε στρατιωτικά νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, πρόθεση της κυβέρνησης είναι μέχρι τέλος Ιανουαρίου να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων των εργολαβικών εργαζομένων. Η εμπειρία από μία σειρά νοσοκομείων (Ελπίς, Σωτηρία, Άγιος Σάββας, Ερυθρός) κλπ, δείχνει όμως ότι περισσότεροι από τους μισούς εργολαβικούς βρέθηκαν άνεργοι κατά τη μετάβαση στο σύστημα των ατομικών συμβάσεων. Εξάλλου, όσοι προσληφθούν θα υπηρετήσουν για χρονικό διάστημα 15 μήνες το πολύ. Όσο για τις συμβάσεις που ήδη “τρέχουν”, προβλέπεται υποχρεωτικά να λήξουν στις 31/12/2018 καθώς οι υπηρεσίες αυτές θα δοθούν σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ).
“Φωτεινή” εξαίρεση φαίνεται πως αποτελούν οι εργαζόμενοι που υπηρετούν για 12μηνο μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό το προσεχές διάστημα θα εκδοθεί απόφαση με την οποία οι συμβάσεις τους θα ανανεωθούν για έναν ακόμη χρόνο.
“Στον πάγο” οι μόνιμες προσλήψεις
Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των εργαζομένων (όλων των ειδικοτήτων) που υπηρετούν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, κυμαίνεται από 20-40% στις δομές του ΕΣΥ.
Την ίδια ώρα, η κάλυψη των κενών θέσεων από μόνιμο προσωπικό αργεί δραματικά… Χαρακτηριστικά, το 2017 προκηρύχθηκαν 1.200 θέσεις μονίμων επιμελητών σε όλη τη χώρα, αλλά καλύφθηκαν μόλις 400. Όπως διευκρίνισε ο κ. Ξανθός, τις θέσεις αυτές κατέλαβαν κυρίως υποψήφιοι από προκηρύξεις που ήδη “έτρεχαν” (δηλαδή των ετών 2007-13) και οι οποίες αυτή τη στιγμή “πάγωσαν” με δική του εντολή.
Σε εκκρεμότητα παραμένουν, ταυτόχρονα, χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις από προηγούμενες προκηρύξεις (4Κ, 5Κ, 7Κ και ευπαθών ομάδων μέσω ΟΑΕΔ) για τις λοιπές ειδικότητες (νοσηλευτών, διοικητικών, τεχνικών, επιστημονικού-παραϊατρικού προσωπικού, κ.ο.κ.).
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ