Για τη συνέχιση χορήγησης του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας (ΒΑΕ) στους νοσηλευτές, δεσμεύεται το Υπουργείο Υγείας, αποδίδοντας όσα ειπώθηκαν με αφορμή την αναφορά στο προσύμφωνο με τους δανειστές, σε προσπάθεια δημιουργίας αρνητικού κλίματος από συγκεκριμένα συμφέροντα.
“Η καταβολή του θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και μετά τον Ιούνιο του 2017” τονίζει χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι το ανθυγιεινό επίδομα δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ορίζει σαφώς τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας ως επικίνδυνα και ανθυγιεινά. “Οποιαδήποτε, λοιπόν, αναφορά στην ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν προοιωνίζει την κατάργηση αλλά την προσαρμογή” επισημαίνει, διαψεύδοντας έτσι τις εκτιμήσεις για την κατάργησή του νωρίτερα από το αναμενόμενο (δηλ. την 1/1/18).
Καλεί, παράλληλα, τους εργαζόμενους να “γυρίσουν την πλάτη” σε “συγκεκριμένους κομματικούς και συνδικαλιστικούς μηχανισμούς”, οι οποίοι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και κάνουν ανυπόστατες ερμηνείες “με σκοπό την απαξίωση των θετικών εξελίξεων στο χώρο της υγείας που προωθεί η κυβέρνηση”.
Τη δημόσια δέσμευση της Αριστοτέλους για την απρόσκοπτη καταβολή του επιδόματος ΒΑΕ και μετά τον Ιούνιο του 2017, χαιρετίζει η ΠΑΣΟΝΟΠ, παραβλέποντας τις αιχμές που αφήνει (και) εναντίον της.
Εύλογα παρατηρεί, ωστόσο, ότι παραμένουν ορισμένα αναπάντητα ερωτήματα: “Ποιο το περιεχόμενο της επίμαχης Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, στο οποίο καλείται εσπευσμένα να ευθυγραμμιστεί η χώρα μας προκειμένου να επιτευχθεί το “κλείσιμο” της 2ης αξιολόγησης; Σε ποια Ευρωπαϊκή χώρα χορηγείται ανάλογο επίδομα στο Νοσηλευτικό προσωπικό;” ρωτά η Ομοσπονδία.
Υπενθυμίζει, παράλληλα, τις συνθήκες γαλέρας στις οποίες εργάζεται το νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να συντηρείται στοιχειωδώς το ΕΣΥ και ζητά εξηγήσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με το νόημα και το περιεχόμενο της προσαρμογής του επιδόματος.
“Αντί να εφευρίσκει φανταστικούς εχθρούς εκεί που υπάρχουν μόνο σύμμαχοι στον αγώνα για την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, θα ήταν προτιμότερο να αφουγκραστεί το καθολικό αίτημα για τη μισθολογική τους θωράκιση μέσω της θεσμοθέτησης Ειδικού Κλαδικού Νοσηλευτικού μισθολογίου” καταλήγει.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ