Έχω νεότερα για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β. Δυστυχώς, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε μεν να εντάξει το εμβόλιο, αλλά μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Δηλαδή, σε άτομα με σοβαρή ανασοκαταστολή και όχι για την ομάδα του πληθυσμού, που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο, δηλαδή τα βρέφη κάτω του ενός έτους.
Η τελική απόφαση δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, επιτροπή αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου, αλλά θεωρεί ότι τα κρούσματα είναι λίγα, ώστε να επεκτείνει την αποζημίωση και στα βρέφη κάτω του ενός έτους. Πρόκειται για μία ακατανόητη και τελείως άστοχη απόφαση διότι:
Το άμεσο και έμμεσος κόστος, που σχετίζεται με το κόστος θανάτου, το κόστος αναπηρίας και το κόστος νοσοκομειακής περίθαλψης έχει υπολογιστεί σε 14 εκατ. ευρώ την τελευταία 20ετία ! (μελέτη του καθηγητή κ. Κ. Σουλιώτη από το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου).
Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα κρούσματα. Πρόσφατα, είχαμε νέο κρούσμα σε μαθητή δημοτικού σχολείου στην Κρήτη, ενώ στις αρχές του έτους υπήρξε κρούσμα μηνιγγίτιδας, τύπου Β, σε αγοράκι 4,5 ετών από την Μυτιλήνη, που νοσηλεύθηκε με σηψαιμικό σοκ στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».
Το 2016, από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο, είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα 30 περίπου κρούσματα Μηνιγγίτιδας Β, που είχαν ως αποτέλεσμα δύο από τα νήπια που προσβλήθηκαν να χάσουν τη ζωή τους και κάποια παιδιά να ακρωτηριαστούν!
Θυμίζουμε ότι σήμερα η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οφείλεται κυρίως στον τύπο Β, ο οποίος ευθύνεται για το 90% των κρουσμάτων στην Ελλάδα και Ευρώπη. Περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο πεθαίνει παρά τη θεραπεία, ενώ 1 στα 5 άτομα που επιβιώνει εμφανίζει μόνιμες αναπηρίες (π.χ εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής ή μαθησιακές δυσκολίες).
Από το 2014 κυκλοφορεί στη χώρα μας το μοναδικό εμβόλιο (Bexsero), το οποίο προστατεύει από την Μηνιγγίτιδα τύπου Β, αλλά δεν έχει ακόμα αποζημιωθεί. Στην Ευρώπη, 3 χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Ιρλανδία) αποζημιώνουν το εμβόλιο αυτό ομόφωνα, χωρίς καμία συμμετοχή (100% αποζημίωση), στα βρέφη κάτω του ενός έτους, την ηλικιακή ομάδα με το υψηλότερο κίνδυνο βάσει επιδημιολογίας.
Μέχρι πρότινος, η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε εκφράσει εύλογες επιφυλάξεις για την ένταξη του εμβολίου στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, αναμένοντας περισσότερα δεδομένα όσον αφορά την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Εδώ και αρκετούς μήνες, έχουν εκδοθεί πλούσια δεδομένα από τη Μ. Βρετανία και τον Καναδά, που έχουν τεκμηριώσει την υψηλή ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου που φθάνει το 94%. Παρ’ όλα αυτά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έχει αποφασίσει την ένταξη του εμβολίου για την ηλικιακή ομάδα μέχρι ενός έτους.
Το κόστος για τον πρώτο χρόνο κάλυψης του εμβολίου για τα βρέφη έως ενός έτους ανέρχεται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ (με την προϋπόθεση ότι θα εμβολιαστούν το 50%). Το ποσό αυτό είναι δυνατόν να εξοικονομηθεί αν η χώρα μας εφαρμόσει σχήμα δύο δόσεις συν μία επαναληπτική για το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου όπως έχουν κάνει άλλες 20 χώρες (σήμερα, ο εμβολιασμός γίνεται με τρεις δόσεις συν μία).
Αξίζει να αναφερθεί ότι, για το εν λόγω θέμα, έχουν κατατεθεί στη Βουλή 28 ερωτήσεις την περίοδο 2015-2016 προς τους συναρμόδιους υπουργούς – ορισμένες μάλιστα από βουλευτές της συμπολίτευσης. Σε όλες τις ερωτήσεις, οι εκάστοτε υπουργοί Υγείας έχουν απαντήσει πανομοιότυπα ότι η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν συνιστά την ένταξη του εμβολίου στο εθνικό πρόγραμμα λόγω του μικρού αριθμού των κρουσμάτων.
Από την άλλη, υπέρ της ένταξης του εμβολίου για τα βρέφη έως ενός έτους έχουν ταχθεί με επιστολές τους προς τον υπουργό Υγείας η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, οι Ιατρικοί Σύλλογοι Λάρισας και Κέρκυρας και με δημόσιες τοποθετήσεις τους οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Ρεθύμνου και Ηρακλείου.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ