Όπως αποκαλύπτει μελέτη που παρακολούθησε χιλιάδες νοικοκυριά στην Αγγλία, τα κρούσματα που καταγράφονται επίσημα αφορούν μόνο τους ασθενείς που απευθύνονται σε γιατρούς και επομένως «είναι μόνο η κορυφή ενός μεγάλου κλινικού και υποκλινικού παγόβουνου» όπως επισημαίνει ο Δρ Άντριου Χέιγουορντ του University College του Λονδίνου, συγγραφέας της δημοσίευσης στην επιθεώρηση «The Lancet Respiratory Medicine».
Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα γρίπης δεν καταγράφονται σημαίνει ότι οι επιδημιολογικές μελέτες συχνά υπερεκτιμούν τους θανάτους και τα ποσοστά των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία -δείχνουν δηλαδή ότι η γρίπη είναι πιο επικίνδυνη από ό,τι πραγματικά είναι.
Χαρακτηρίζει μάλιστα «ήπια» την πανδημική γρίπη Η1Ν1, η οποία βρέθηκε να προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με άλλα στελέχη εποχικής γρίπης.
Η μελέτη, με τίτλο Flu Watch, κάλυψε αντιπροσωπευτικά δείγματα του πληθυσμού της Αγγλίας στη διάρκεια έξι επιδημιών εποχικής γρίπης από το 2006 έως το 2011. Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες και έρχονταν σε επαφή μαζί τους σε εβδομαδιαία βάση για να καταγράψουν τυχόν συμπτώματα βήχα, πονόλαιμου ή συμπτωμάτων σαν της γρίπης. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι σε κάθε επιδημία εποχικής γρίπης μολύνεται κατά μέσο όρο το 18% των μη εμβολιασμένων πολιτών -αυτό ήταν το ποσοστό και στην περίπτωση της πανδημικής γρίπης Η1Ν1 του 2009.
Οι περισσότεροι όμως από τους ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στη γρίπη στη διάρκεια της μελέτης δεν είχαν εμφανίσει συμπτώματα, και μόνο το 17% επισκέφθηκαν γιατρό.

Ασυμπτωματικό το 75% των ασθενών με γρίπη
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Επιστροφή 2 ενοικίων σε γιατρούς και νοσηλευτές που ζουν στην περιφέρεια
Βουλγαρία: Ιστορική αύξηση μισθών σε γιατρούς και νοσηλευτές
Απίστευτο περιστατικό στο Νοσοκομείο Αιγίου: Νεκρός ο ασθενής – μποξέρ που ξυλοκόπησε γιατρό
Νέες παστίλιες Strepfen με γεύση πορτοκάλι – Η λύση για τον πονόλαιμο χωρίς ζάχαρη
Διαβητολόγοι: Επιστολή προς Υπουργείο Υγείας για τη δράση παχυσαρκίας του «Προλαμβάνω»
Σισμανόγλειο: Διαψεύδει οτι υπήρξε περιστατικό κατάποσης αγωγής από νοσηλεύτρια















Comments (0)