Άνθηση γνωρίζουν οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής, αφού περισσότερα από 8 χιλιάδες άτομα πραγματοποίησαν εγγραφή στο σύστημα τηλεϊατρικής που ενεργοποίησαν από την αρχή της υγειονομικής κρίσης οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας.
Ακόμη, το σύστημα δέχτηκε κλήσεις ακόμη και από Έλληνες του εξωτερικού χάρη στην βαρύτητα που δίνει το σύστημα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής της ελληνογαλλικής start-up εταιρείας Dr. Button, Δημήτρης Μπαλαούρας, υποστηρίζοντας ότι «το σύστημα που θέσαμε σε λειτουργία στην Ελλάδα, με έδρα στη Θεσσαλία, είχε από την αρχή στόχο να φέρει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας κοντά στον χρήστη. Έτσι, περισσότεροι από 500 γιατροί από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν στη διάθεση των πολιτών για τηλεσυνεδρίες μέσω βιντεοκλήσης».
Το εν λόγω σύστημα προετοιμαζόταν για χρόνια, λόγω της πανδημίας COVID-19 επιτάχυνε τις διαδικασίες αναδείχτηκε εκ των πραγμάτων η χρησιμότητα της τηλεϊατρικής, με δεδομένο των φόβο των πολιτών καθώς την οδηγία να παραμείνουμε στο σπίτι. «Η πρόσβαση των Περιφερειών σε υπηρεσίες τηλεϊατρικής συνέβαλε σημαντικά στην αποκλιμάκωση αυτού του φόβου», εξήγησε ο κ. Μπαλαούρας.
Ενδεικτικό είναι ότι στην Κεντρική Μακεδονία εγγράφηκαν στις συγκεκριμένες εφαρμογές τηλεϊατρικής περισσότεροι από 90 γιατροί και 1500 πολίτες. Άξιο λόγου είναι ότι στο σύνολο των κλήσεων που έγιναν πανελλαδικά, μόνο ένα 5% των περιστατικών καταχωρήθηκαν από τους γιατρούς ως ύποπτα για Covid-19.
Στο πλαίσιο αυτό αντιμετωπίστηκε μια ευρεία κλίμακα από περιστατικά, καλύπτοντας περιπτώσεις σταφυλόκοκκου, τραυματισμού, ύποπτων κρουσμάτων δύσπνοιας έως και πιθανού εμφράγματος.
Πλέον, υπάρχει προετοιμασία εφαρμογών για την επόμενη μέρα καθώς σήμερα, με τη μεσολάβηση των Περιφερειών, οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στους πολίτες και με την εθελοντική συμμετοχή των γιατρών. Συγκεκριμένα, διερευνάται η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών επί πληρωμή μέσω καρτών, αλλά μελετάται η κάλυψη των εξόδων κατοίκων για απομακρυσμένες περιοχές ή χρόνιων πασχόντων, ακόμη για την διαδικασία της συνταγογράφησης.
Στόχος είναι η αποφυγή συνωστισμών και περιττών μετακινήσεων, καθώς και η καλύτερη διαχείριση του χρόνου των γιατρών, με απώτερο σκοπό την αποφόρτιση του συστήματος υγείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ