Για έλλειψη σχεδίου κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος του τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθού όσον αφορά το ζήτημα των αναισθησιολόγων.
Σε ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, ο κ. Ξανθός και συνυπογράφοντες βουλευτές, κάνουν λόγο για έλλειψη της συγκεκριμένης ειδικότητας από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, σε ποσοστό 30% (καθώς το 58% καλύπτεται από μόνιμους και το 12% από επικουρικούς).
Ζητούν δε να ληφθούν άμεσα υπόψη οι προτάσεις της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας και να καταρτιστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, προκειμένου το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη ειδικότητα να αυξηθεί.
Διαβάστε παρακάτω την ερώτηση:
Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει, πέραν της πανδημίας, και τη σοβαρή έλλειψη γιατρών με ειδικότητα Αναισθησιολογίας, που επηρεάζει αρνητικά ζωτικής σημασίας τμήματα και λειτουργίες του ΕΣΥ (τακτικά χειρουργεία, ΤΕΠ, διασωληνώσεις, διακομιδές βαρέως πασχόντων). Το πρόβλημα αυτό έχει επισημανθεί έγκαιρα από την Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία σε αλλεπάλληλα διαβήματα της, προς το Υπουργείο Υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η οποία έχει τεθεί υπόψη του Υπ. Υγείας, στα 74 μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας με σύνολο 460 χειρουργικών αιθουσών και περίπου 67.000 χειρουργικών επεμβάσεων ετησίως, η πληρότητα σε μόνιμους Αναισθησιολόγους αγγίζει μόλις το 58% (452 μόνιμοι σε 772 θέσεις). Συμπληρωματικά, οι επικουρικοί Αναισθησιολόγοι καλύπτουν ένα πρόσθετο ποσοστό της τάξης του 12% (98 επικουρικοί). Πρόσφατα προκηρύχθηκαν μόλις 70 θέσεις Αναισθησιολόγων πανελλαδικά, ποσοστό μικρότερο και από αυτό των υπηρετούντων επικουρικών. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι στις λίστες των επικουρικών Αναισθησιολόγων σε όλες τις ΥΠΕ της χώρας υπάρχουν μόνο 5 γιατροί με την συγκεκριμένη ειδικότητα, ενώ πολύ μικρό είναι το ποσοστό κάλυψης των θέσεων ειδικευόμενων γιατρών (κατά μέσο όρο 20%, ενώ ακόμα και σε μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία δεν είναι καλυμμένες ούτε το 50% των οργανικών θέσεων ειδικευομένων).
Η απροθυμία των γιατρών να ακολουθήσουν την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας είναι μια πραγματικότητα που αφορά πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σχετίζεται με τις δύσκολες και επίπονες συνθήκες άσκησης του ιατρικού έργου στη συγκεκριμένη ειδικότητα. Υπάρχουν μελέτες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που αποδεικνύουν υψηλά ποσοστά κινδύνου επαγγελματικής εξουθένωσης (σύνδρομο burn out) μεταξύ των αναισθησιολόγων. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκών κινήτρων στη χώρα, τη συρρίκνωση των οργανικών θέσεων γιατρών στα Αναισθησιολογικά τμήματα των νοσοκομείων στους μνημονιακούς Οργανισμούς του 2012 και άρα στη μείωση των ευκαιριών μόνιμης απασχόλησης στο ΕΣΥ, οδήγησαν στη διαρκώς μειούμενη ζήτηση για την ειδικότητα από τους νέους γιατρούς και στην «αιμορραγία» ειδικευμένων αναισθησιολόγων προς το εξωτερικό. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με την Εταιρεία Αναισθησιολογίας Βορείου Ελλάδος, προκηρύχθηκαν το Φεβρουάριο του 2020 στην 3η και 4η ΥΠΕ 27 συνολικά μόνιμες θέσεις επιμελητών Β Αναισθησιολογίας και αποδέχθηκαν το διορισμό τους μόνον οι 17 (περίπου 60%).
Οι επιστημονικές εκπροσωπήσεις των Αναισθησιολόγων έχουν καταθέσει στο Υπουργείο Υγείας δέσμη ειδικών κινήτρων προσέλκυσης γιατρών, με βασικό αίτημα το χαρακτηρισμό της αναισθησιολογίας ως «άγονης ειδικότητας». Αυτό συνεπάγεται συγκεκριμένες ρυθμίσεις που μπορούν να αντιμετωπίσουν το σημερινό αδιέξοδο. Ειδικότερα, προτείνεται:
α) να χαρακτηριστεί η Αναισθησιολογία ‘‘άγονη ειδικότητα” με βάση τις διατάξεις του αρ.38 του Ν.1397/83 και να εξαιρεθούν από την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου πριν τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις για την κτήση τίτλου ειδικότητας (Ν. 4368/16).
β) να υπαχθούν οι εφημερίες των Αναισθησιολόγων στο καθεστώς της Ζώνης Γ΄.
γ) να ενταχθεί κατά προτεραιότητα η ειδικότητα στα ΒΑΕ.
δ) να ενταχθεί η ειδικότητα της Αναισθησιολογίας στην επέκταση της “ολοήμερης λειτουργίας νοσοκομείων” (ΚΥΑ με ΑΠ Υ4α/147882) για τη διενέργεια τακτικών χειρουργείων πέραν του πρωϊνού ωραρίου, έτσι ώστε και να μειωθούν οι αναμονές για χειρουργικές επεμβάσεις και να βελτιωθούν οι μισθολογικές απολαβές του κλάδου.
ε) να ψηφιστεί άμεσα η επικαιροποιημένη πρόταση του ΥΥ/ΚΕΣΥ ως προς τις “Κατευθυντήριες Οδηγίες Ασφαλούς Αναισθησίας και Καταστολής 2018”.
στ) η χορήγηση του ετήσιου επιδόματος της άγονης ειδικότητας, να επανέλθει στα προ της κρίσης οικονομικά επίπεδα και να το δικαιούνται και οι ειδικευόμενοι.
Επειδή, υπάρχει αδήριτη ανάγκη στήριξης και αναβάθμισης της ειδικότητας της Αναισθησιολογίας στη χώρα.
Επειδή, έχουν κατατεθεί ρεαλιστικές και άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις από τα επιστημονικά όργανα των Αναισθησιολόγων.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας; Εξετάζει τις προτάσεις της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας και αν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Ξανθός Ανδρέας
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αυγέρη Θεοδώρα 2
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος
Σκούφα Ελισσάβετ
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ