Σε σημείο καμπής βρίσκεται ο φαρμακευτικός κλάδος τόνισε ο πρόεδρος και CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, προβλέποντας την αναγέννησή του. Τα παραδείγματα της πανδημίας αλλά και η πρόοδος της επιστήμης μπορούν να διασφαλίσουν σημαντικές εξελίξεις στον μέλλον, σύμφωνα με τον κ. Μπουρλά.
Συμμετέχοντας στο πάνελ με τίτλο «Όταν η καινοτομία γίνεται ζήτημα ζωής και θανάτου» του 28ου ετήσιου συνέδριου «Economist Government Roundtable» ο κ. Μπουρλά αναφέρθηκε στη καινοτομία της φαρμακοβιομηχανίας. Αναφερόμενος στο παράδειγμα της πανδημίας covid-19, υποστήριξε ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για μια επόμενη πανδημία. Ο ίδιος εστίασε στην συνεισφορά της επιστήμης και του ιδιωτικού τομέα, «που συνεργάστηκε με τις ρυθμιστικές αρχές». Ακόμη, ο κ. Μπουρλά αναφέρθηκε στις συνεργασίες μεταξύ εταιρειών αλλά και τον ανταγωνισμό που λειτούργησε υπέρ της ανθρωπότητας .
Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Μπουρλά όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μιας φαρμακευτικής αναγέννησης. Έχουμε εξελίξεις στη βιολογία και στην τεχνολογία που συγκρούονται και συνυπάρχουν. Ο ψηφιακός χαρακτήρας πολλαπλασιάζεται, λόγω της τεχνητής νοημοσύνης». Παρά την πολύχρονη αναγκαία προετοιμασία, μια νέα ανακάλυψη ενός μορίου μπορεί να οδηγήσει «πιο ασφαλή και αποδοτικά φάρμακα».
Στόχος της εταιρείας του είναι η κάλυψη μιας μεγάλης ιατρικής ανάγκης, μιας ασθένειας «που να επηρεάζει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού(…) Ο καρκίνος είναι μια λέξη ομπρέλα καλύπτει πολλούς τύπους». Ειδικότερα για την περίπτωση του καρκίνου ο κ. Μπουρλά φάνηκε αισιόδοξος σχολιάζοντας «γιατί οι επιστήμονες είναι ενημερωμένοι, στην περίπτωση του καρκίνου του πνεύμονα θα δούμε σημαντικές εξελίξεις, του παχέος εντέρου, στα λεμφώματα, στη λευχαιμία, εκεί θα δούμε σημαντικές εξελίξεις». Θετικά είναι τα στοιχεία ακόμη και για την ανάπτυξη εμβολίων για παιδιατρική χρήση και για ασθένειες, όπως και για θέματα παχυσαρκίας.
Σε ότι αφορά το πώς η γεωπολιτική κατάσταση επηρεάζει την φαρμακευτική παραγωγή, σχολίασε ο κ. Μπουρλά «έχουμε μια κάποια είδους ανοσία από αυτές τις κρίσεις (σαν φαρμακοβιομηχανία), ακόμα και από την Κίνα ή τη Ρωσία, τα φάρμακα εξαιρούνται από πολέμους ή εμπόδια». Ο κ. Μπουρλά επικαλέστηκε τη ρύθμιση της βιομηχανίας σε όλες τις χώρες και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση είναι ο μεγαλύτερος πελάτης μας. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις κυβερνήσεις που κατανοούν την αξία της καινοτομίας και πώς θα αναπτυχθεί».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Μπουρλά, στις δυνατότητες της χώρα μας αξιοθαύμαστη, χάρη στην διαθεσιμότητα επιστημόνων. Επίσης, ο κ. Μπουρλά στάθηκε στη λειτουργία του hub της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, με αφετηρία ένα σχέδιο που περιελάμβανε 200 εξειδικευμένους επιστημόνων, οι οποίοι πλέον έχουν αναπτυχθεί σε 1.000. «Ο λόγος της αύξησης οφείλεται στο ότι βρήκαμε ταλαντούχους που εργάζονται σκληρά και έξυπνα» εξήγησε ο κ. Μπουρλά, ενώ πρόσθεσε ότι ζωτικής σημασίας είναι η υποστήριξης της Ελλάδας ως μέλους της ΕΕ προς την καινοτομία.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ