Με αφορμή τον χαμηλό αριθμό των κρουσμάτων που πλέον τείνει να γίνει μονοψήφιος, ο καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής, στη Σχολή Επιστημών Υγείας Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, έκανε λόγο για το επόμενο βήμα της άρσης των μέτρων περιορισμού, τοποθετώντας χρονικά αυτή μετά την Πρωτομαγιά.
Οι επιστήμονες αναμένουν την χρονική διατήρηση του χαμηλού αριθμού κρουσμάτων, εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η ελάφρυνση των μέτρων θα αρχίσει από τις 4 Μαΐου, αναμένοντας για διάστημα 14 ημερών που είναι και η επώαση της νόσου, ενδεχόμενο οποιαδήποτε διασποράς ή διαφυγής που «έχει γίνει μέσω σημείων, κέντρων διασποράς της νόσου, υπερμετάδοση κλπ που συνέβησαν κάτι λίγα τις προηγούμενες μέρες να παγιωθεί αυτή η κατάσταση και να μπορέσουμε να ξεφύγουμε».
Μετά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, ο καθηγητής υποστήριξε ότι μπορεί να αρχίσει η διαδικασία με γνώμονα την προστασία του συστήματος υγείας καθώς και των ευαίσθητων ομάδων.
Απόσταση
Ωστόσο, η φυσική απόσταση μεταξύ των πολιτών θα πρέπει να διατηρηθεί όσο χρειαστεί και εφόσο υφίσταται ροή κρουσμάτων διεθνώς θα πρέπει να διατηρηθεί μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.
Υγιεινή των χεριών
Θα πρέπει να αποφεύγονται φιλιά και επαφές για να αποτρέπεται η μετάδοση με τα σταγονίδια και το στόμα. Καλό είναι να χρησιμοποιούνται μάσκες όταν είμαστε σε απόσταση λιγότερο από δυο μέτρα καθώς και οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός (σε μαγαζιά, σε υπηρεσίες, σε συγκοινωνίες, καφετέριες κ.ά.). Ο καθηγητής υπενθύμισε τον κίνδυνο υπερμετάδοσης σε κλειστούς χώρους με μεγάλη συνάθροιση.
Η σταδιακή ανάσχεση
Ο καθηγητής εκτιμά ότι «αρχικά θα ανοίξουν μικρά καταστήματα και ταυτόχρονα άρση περιορισμών κυκλοφορίας μέσα στην πόλη, όχι ταξίδια, όχι μετάβαση από το ένα μέρος στο άλλο τουλάχιστον μέχρι να ελεγχθεί η κατάσταση». Δεδομένο θεωρεί ο καθηγητής ότι θα ανοίξουν τα σχολεία της πύλες τους για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.
Την πιθανότητα επαναφοράς των μέτρων, επεσήμανε ο κ. Γώγος, εφόσον διαπιστωθεί σε διάστημα 14 ημερών ότι το αποτέλεσμα της άρσης τους, επέφερε τη διασπορά κρουσμάτων.
Από την πλευρά της πολιτείας θα προχωρήσει η διαδικασία της διάγνωσης σε οποιοδήποτε βήχει ή κάνει πυρετό με στόχο να περιοριστούν τα κρούσματα. Επίσης, θα διεξάγονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, με στόχο να ελεγχθεί εάν υπάρχει η ανοσία του πληθυσμού.
Με δεδομένο ότι το διάστημα 14 ήμερών δεν προκύψουν νέα ζητήματα, τον Ιούνιο θα επιχειρηθεί μεγαλύτερη άρση των μέτρων. Μάλιστα, τότε υποστηρίζει ο καθηγητής θα έχουν ήδη δημιουργηθεί καλύτερα θεραπευτικά μοντέλα και ακόμη και αν έχουμε κρούσματα θα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα.
ΠΗΓΉ: patraevents.gr
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ