Το ποσοστό θνητότητας από την λοίμωξη COVID-19 στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο επεσήμανε ο καθηγητής Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος κατά την σημερινή ενημέρωση. Είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για την λήψη μέτρων, ώστε να αποσοβηθεί έξαρση κρουσμάτων κατά τους χειμερινούς μήνες, όπως επεσήμανε ο ίδιος.
«Εάν δούμεν τον παγκόσμιο χάρτη η θνητότητα των ασθενών στην Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο της θνητότητα στις ευρωπαικές χώρες που είναι προηγμένες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Μάλιστα, ο κ. Γώγος πρόσθεσε ότι θετικό πρόσιμο έχουν και τα στοιχεία που αφορούν την αποσωλήνωση ασθενών, καθώς ο αριθμός αυτών δείχνει ότι είναι αυξανόμενος.
Αισιόδοξος δήλωσε ο κ. Γώγος ότι πλέον υπάρχει αμυντικό «τοίχος» εναντίον της επέλασης του ιου, πέρα της γνώσης χάρη σε μελέτες την παθογένεια του ιού και για τις θεραπευτικές προσεγγίσεις . Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει δημιουργήσει θεραπευτικό αλγόριθμο για την αντιμετώπιση ασθενών εξωνοσοκομειακά αλλά και για τις νοσηλείες βαρύτερων περιστατικών. Σε αυτή τη φάση μελετώνται τα δεδομένα Ελλήνων ασθενών σχετικά με τα αποτελέσματα των θεραπειών με την χλωροκίνη, την κορτιζόνη και τα αντιικό φάρμακο και από τα πρώιμα δεδομένα προκύπτει ότι η έκβαση των ασθενών στην Ελλάδα είναι αρκετά καλή.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Γώγος στην λήψη μέτρων στην παρούσα φάση, ώστε να εξαλειφθεί το κακό σενάριο αύξησης των κρουσμάτων τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, όταν θα αρχίσει η μετάδοση της γρίπη αλλά και οι άσχημες καιρικές συνθήκες που ευνοούν τον συγχρωτισμό και την μετάδοση των ιών.
Άξια λόγου είναι και η αναφορά του καθηγητή στο ρώσικο εμβόλιο, το οποίο όπως εξήγησε φαίνεται πως έχει ανοσιακή ανταπόκριση 100%, αλλά αναμένεται να εξεταστεί κατά τη Φάση 3 των κλινικών ερευνών που απαιτείται για την τελική εξέταση σε μεγάλο αριθμό πληθυσμού και των ευαίσθητων υπο-ομάδων, για να λάβει την τελική έγκριση παραγωγής και διάθεσης.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ενημέρωσε συνολικά για τις προσλήψεις που έχουν προηγηθεί και τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθούν επιπλέον 400 θέσεις ιατρικού προσωπικού και οι μισές θα διατεθούν για τις ΜΕΘ, με σκοπό να ενισχυθούν οι υπάρχουσες μονάδες αλλά και να δημιουργηθούν νέες. Όπως σημείωσε ο ίδιος υπάρχει προγραμματισμός για την προκήρυξη μονίμων θέσεων, κυρίως για αυτές που έχουν βγει άγονες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.
Πέρα από την μαζική διενέργεια τεστ στους ευαίσθητους χώρους των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και κοινωνικών δομών, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν από τις 7 Σεπτεμβρίου τεστ του νέου κοροναϊού σε περισσότερους από 8 χιλιάδες στρατεύσιμους που θα καταταχθούν το επόμενο διάστημα.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ