Μια μάλλον… απρόσμενη σχέση ανακάλυψε έρευνα που παρουσιάστηκε στη Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, που πραγματοποιείται στο Μόναχο.
Ο ύπνος είναι σημαντικό στοιχείο μια υγιούς ζωής, σε συνδυασμό με τη διατροφή και τη σωστή φυσική δραστηριότητα. Αρκετές πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι μια καμπύλη περιγράφει τη σχέση μεταξύ τη διάρκεια του ύπνου (ώρες ύπνου/νύχτα) και τις μεταβολικές παθήσεις. Ωστόσο, συχνά ο ύπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν είναι αρκετός, λόγω κοινωνικών ή εργασιακών υποχρεώσεων, και αρκετοί καταφεύγουν στη λύση της “σιέστας” για να καλύψουν την ανάγκη.
Σε αυτή την έρευνα, που περιέλαβε 307.237 ασιάτες και δυτικούς, από 21 μελέτες, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση για να εξετάσουν την ακριβή σχέση μεταξύ του ύπνου και των μεταβολικών νοσημάτων και να ποσοτικοποιήσουν μια πιθανή σχέση δόσης-απόκρισης.
Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη του Dr Yamada Tomahide, από το Πανεπιστήμιο του Τόκυο, ο ύπνος, που ξεπερνάει τη μία ώρα, κατά τη διάρκεια της ημέρας φέρεται να συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, κατά 45%, σε σχέση με την απουσία ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αντιθέτως, δεν διαπιστώθηκε ανάλογος κίνδυνος για τους υπνάκους που είχαν μικρότερη διάρκεια.
Βέβαια, όπως ξεκαθαρίζουν οι επιστήμονες, πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης και δεν καταδεικνύει αιτιότητα, ενώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα ενός πιο σύντομου ύπνου.
Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη υπνικής άπνοιας, η έλλειψη ύπνου μπορεί να συνδέεται με μείωση της λεπτίνης, αύξηση της γκρελίνης και αυξημένη όρεξη.
Η σχέση που διαπιστώνεται μεταξύ των ωριαίων ημερήσιων ύπνων και του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να οφείλεται σε μια κοινή αιτία που τους συνδέει. Οι επιστήμονες, μάλιστα, υπογράμμισαν τη σχέση που υπάρχει μεταξύ του διαβήτη και της μείζονας κατάθλιψης, ενώ τόνισαν ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί και η πιθανότητα μιας “αντίστροφης αιτιότητας”, δηλαδή τα άτομα που έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν πιθανόν να παρουσιάζουν και τα συμπτώματα. Έτσι, τα άτομα που κοιμούνται για μεγάλες περιόδους κατά τη διάρκεια της ημέρας ίσως έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ασθενήσουν, εμφανίζοντας παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, νοσηρότητα και θνητότητα. Σε κάθε περίπτωση, νέες έρευνες χρειάζονται για να διαπιστωθεί η ακριβής σχέση.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ