Για αναίτιες καθυστερήσεις έγκρισης και αποζημίωσης των νέων Ιατροτεχνολογικών προϊόντων στο Μητρώο Αποζημίωσης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κάνει λόγο ο ΣΕΙΒ, ζητώντας άμεσα ενημέρωση.
Αίτημα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) αποτελεί η οριστική επίλυση του προβλήματος σχετικά με την ένταξη νέων παρόμοιων προϊόντων ή βελτίωση/τροποποίηση ενός υφιστάμενου προϊόντος σε προϋπάρχουσα κατηγορία του μητρώου και σε νέα προϊόντα, σε νέα μη υπάρχουσα κατηγορία του μητρώου.
Ο ΣΕΙΒ επισημαίνει ότι έχει αποστείλει επανειλημμένα υπομνήματα προς τον ΕΟΠΥΥ – ημ. 5/12/2019 και ημ. 19/3/2020 , καθώς «για περισσότερο από ένα χρόνο, τα προϊόντα που έχουν εισάγει οι εταιρείες στο Μητρώο Αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ σε υπάρχουσες κατηγορίες προϊόντων παραμένουν ακόμη μη αποζημιούμενα, παρά την έγκρισή τους από τον ΕΟΠΥΥ».
Ο κλάδος υποστηρίζει ότι με την διαμόρφωση αυτής της πραγματικότητας αποκλείονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ από την πρόσβαση σε περισσότερα εγκεκριμένα προϊόντα που κυκλοφορούν διεθνώς, και στερείται η δυνατότητα από τις εταιρείες να επενδύουν στη διεύρυνση του προϊοντικού τους χαρτοφυλακίου χωρίς να προξενούν πρόσθετη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ.
Για ασαφή διαδικασία και την έλλειψη χρονοδιαγραμμάτων διαμαρτύρεται ο ΣΕΙΒ, τονίζοντας ότι παρ’ όλα αυτά «ο ΕΟΠΥΥ με το ΦΕΚ 715Β, ορίζει την διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα έγκρισης των Ιατροτεχνολογικών προϊόντων και των Σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής (Ι/Π και ΣΕΔ) σε 2 μήνες».
Επί του θέματος ο ΣΕΙΒ αντιπροτείνει «τα νέα προϊόντα που εντάσσονται σε υπάρχουσες κατηγορίες θα μπορούσαν να τιμοδοτούνται με αυτοματισμούς του αλγορίθμου, που οριοθετούν την τιμή αναφοράς τους στο ανώτατο όριο της κατηγορίας, ακόμα και αν οι δηλωθείσες τιμές της ΕΕ είναι υψηλότερες».
Στόχος της κίνησης αυτής θα είναι να διασφαλιστεί «το αναγκαίο χρονικό περιθώριο για να ασχοληθεί ο ΕΟΠΥΥ με την κοστολόγηση / τιμολόγηση των προϊόντων που ανήκουν σε νέες κατηγορίες».
Ακόμη, ο ΣΕΙΒ υπενθυμίζει ότι δεν υφίσταται πρόβλεψη για την διαδικασία εισαγωγής στο Μητρώο Αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ νέων προϊόντων που δεν εντάσσονται στις ήδη υφιστάμενες κατηγορίες.
«Ο ΣΕΙΒ επαναλαμβάνει για ακόμη μια φορά την ανάγκη να υπάρξει αλλά και να εφαρμοστεί ένας διαφανής, και ανοιχτός τρόπος ένταξης των νέων Ιατροτεχνολογικών προϊόντων νέων κατηγοριών στο μητρώο αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, σε λογικούς και καθορισμένους χρόνους, με σαφείς διαδικασίες, διότι έτσι αφ’ ενός διασφαλίζεται η ίση πρόσβαση και η ισότιμη μεταχείριση, αφ’ ετέρου αποτρέπεται η στρέβλωση της αγοράς» ανέφερε για το πρόβλημα ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ, Γεράσιμος Λειβαδάς.
Μεταξύ άλλων ο ΣΕΙΒ επαναφέρει το ζήτημα εισαγωγής νέων τεχνολογιών στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη, καθώς και σε πολλές άλλες παθήσεις και υγειονομικά πρωτόκολλα. Για τον εν λόγω θέμα «δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής έγγραφη απάντηση από τον ΕΟΠΥΥ στα αιτήματά του ΣΕΙΒ αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα έγκρισης νέων τεχνολογιών και καινοτόμων Ιατροτεχνολογικών προϊόντων, των οποίων οι διαφοροποιήσεις δεν επιτρέπουν την κατηγοριοποίησή τους σε υπάρχουσες κατηγορίες» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Το γεγονός αποδίδει ο ΣΕΙΒ στην άγνοια ή στη μη λήψη απόφασης για την διαχείριση νέων προϊόντων που δεν εντάσσονται σε υπάρχουσες κατηγορίες, «δημιουργώντας ακόμη μια φορά άνισες συνθήκες μεταχείρισης».
Ακόμη, στηλιτεύεται η απουσία Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η οποία είναι απαραίτητη για την κοστολόγηση και τιμοδότηση των νέων τεχνολογιών που δεν εντάσσονται σε προϋπάρχουσες κατηγορίες, ώστε να παίρνουν την ανώτατη τιμή της υπάρχουσας κατηγορίας.
Ο ΣΕΙΒ με νόημα σημειώνει ότι «προϊόντα παραδείγματος χάριν, που κυκλοφορούν ήδη στην Ευρώπη εδώ και χρόνια, και είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ, μπλοκάρουν στην ηλεκτρονική γραφειοκρατία του ΕΟΠΥΥ» καθώς υπάρχει χρονοτριβή στην έγκριση.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ