Προειδοποιητικό σήμα μπορούν να δώσουν οι τιμές νηστείας της γλυκόζης στο αίμα ασθενών με COVID-19 και να διευκολύνουν την αξιολόγηση της πρόγνωσης και της πρώιμης παρέμβασης για την υπεργλυκαιμία, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της θεραπείας της COVID-19.
Ως γνωστόν οι ασθενείς με COVID-19 που έχουν διαβήτη και οξεία ανεξέλεγκτη υπεργλυκαιμία έχουν υψηλότερα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας.
Σύμφωνα με μελέτη από την Κίνα κατέδειξε ότι «η αυξημένη γλυκόζη νηστείας κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο σε ασθενείς χωρίς προηγούμενη διάγνωση διαβήτη, επίσης σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα και αυξημένες επιπλοκές».
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης συνοψίζουν οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Στην αναδρομική ανάλυση που αναφέρεται στη δημοσιευμένη μελέτη στο ιατρικό περιοδικό Diabetologia εξετάστηκαν 605 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων 114 που κατέληξαν κατά την νοσηλεία τους, μεταξύ 24 Ιανουαρίου και 10 Φεβρουαρίου σε δυο νοσοκομεία στο Wuhan.
Σημειώνεται ότι αποκλείστηκαν οι ασθενείς που είχαν προηγούμενο γνωστό ιστορικό διαβήτη. Τα δείγματα αίματος συλλέχθηκαν μετά από μια νυχτερινή νηστεία τουλάχιστον 8 ώρων και εντός 24 ωρών μετά την εισαγωγή.
Ευρήματα
Ενδεικτικό είναι ότι από τους ασθενείς, 276 (45,6%) είχαν γλυκόζη αίματος νηστείας> 110 mg/L και 176 (29,1%) είχαν γλυκόζη αίματος νηστείας ≥ 126 mg/L.
Η ανάλυση έδειξε ότι τιμές γλυκόζης αίματος νηστείας μεγαλύτερες από 126 mg/dL, σχετίζονταν ανεξάρτητα με την θνησιμότητα στις 28 ημέρες.
Σε σύγκριση με ασθενείς με τιμές γλυκόζης νηστείας κατά την εισαγωγή < 110 mg/dL, οι ασθενείς με γλυκόζη αίματος νηστείας κατά την εισαγωγή ≥ 126 mg/dL και μεταξύ 111-125 mg/dL είχαν επίσης υψηλότερη συχνότητα επιπλοκών κατά την νοσηλεία στο νοσοκομείο.
Ακόμη, ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως είναι η θνησιμότητα εντός 28 ημερών, η ηλικία, το άρρεν φύλο και η κλίμακα σοβαρότητας πνευμονίας CRB-65 (με υψηλότερη βαθμολογία να σχετίζεται με χειρότερη έκβαση).
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μελέτη καταδεικνύει ότι η παρακολούθηση και ο έλεγχος της της γλυκαιμίας είναι εν γένει σημαντικοί για τους ασθενείς με COVID-19, ακόμα και όταν δεν έχουν προϋπάρχοντα διαβήτη, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς με COVID-19 είναι επιρρεπείς σε μεταβολικές διαταραχές της γλυκόζης.
Με δεδομένο ότι ασθενείς με γνωστό ιστορικό διαβήτη αποκλείστηκαν από την ανάλυση, η μελέτη, οπότε εξετάστηκαν μη διαγνωσμένοι ασθενείς με διαβήτη όσο και μη διαβητικοί ασθενείς που εμφάνισαν υπεργλυκαιμία, η οποία προκλήθηκε από στρες, στο πλαίσιο της σοβαρής νόσου. Οι ασθενείς με σοβαρή νόσο μπορεί να αναπτύξουν οξεία αντίσταση στην ινσουλίνη, που εκδηλώνεται από υπεργλυκαιμία και υπερινσουλιναιμία.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ