«Αποπροσανατολισμένα» αντισώματα εντοπίζονται σε ποσοστό μεγαλύτερου 10% των νέων και υγειών ανθρώπων που εκδηλώνουν σοβαρή ασθένεια οφειλόμενη στον νέο κοροναϊό. Συγκεκριμένα, τα αντισώματά τους επιτίθενται στο ίδιο το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα αντί στον ιό SARS-CoV-2.
Ένα ακόμη ποσοστό της τάξεως του 3.5% των ασθενών εμφανίζει συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις. Άξιο λόγου είναι ότι στην συγκεκριμένη μελέτη έλαβαν μέρος χιλιάδες ασθενείς διαφορετικών εθνικοτήτων από την Ασία, την Ευρώπη, την Λατινική Αμερική και την Μέση Ανατολή.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι και στις δυο περιπτώσεις των ασθενών ότι το πρόβλημα σχετίζεται με την μη λειτουργία της πρωτεΐνης ιντερφερόνης-Ι, η οποία είναι αναγκαία για την αντααπόκριση των κυττάρων του σώματος έναντι των ιών.
Ειδικότερα, στις προαναφερόμενες εκδοχές οι πρωτεΐνες είτε απενεργοποιούνται από τα «αυτο-αντισώματα», είτε δεν παράγονται εξ αρχής από τα «ελλαττωματικά» γονίδια. Συνεπώς, η μη ενεργοποίηση του μηχανισμού των πρωτεϊνών έναντι των ιών είναι δυνατόν να ερμηνεύσει την ακραία κλινική εικόνα των συγκεκριμένων ασθενών.
Με τον τρόπο αυτό μπορεί να δοθεί μια εξήγηση γιατί «η ασθένεια είναι πολύ σοβαρότερη σε ορισμένους ασθενείς σε σχέση με άλλους παρόμοιας ηλικίας, όπως για παράδειγμα 20χρονους που καταλήγουν στις ΜΕΘ, χωρίς υποκείμενα νοσήματα».
Σε μοριακό επίπεδο, ακόμη είναι δυνατόν να καταλάβουμε περισσότεροι άνδρες πεθαίνουν από την ασθένεια, σε σχέση με τις γυναίκες.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μελέτες, οι οποίες ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο έγκριτο περιοδικό «Science». Πρόκειται για το αποτέλεσμα της διεθνούς συνεργασίας «Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ », που περιλαμβάνει περισσότερα από 50 ερευνητικά κέντρα και εκατοντάδες νοσοκομεία από όλο τον κόσμο, υπό τον συντονισμό του πανεπιστημίου Rockefeller (prof. JL Casanova) και του ΝΙΗ (prof. Helen Su) στις ΗΠΑ.
Την χώρα μας εκπροσωπεί το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ) (Μονάδα Βιοπληροφορικής και Εφαρμοσμένης Γενωμικής, με Επικεφαλής τον Δρ. Τιμοκράτη Καραμήτρο), με την υποστήριξη του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» (Ά Κλινική Λοιμώξεων, Δρ. Γ. Λουρίδα και Δρ. Κ. Αργυράκη).
Το ινστιτούτο πρααγματοποίησε στις ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις την εργαστηριακή επεξεργασία των δειγμάτων (κατασκευή μοριακών βιβλιοθηκών), την ανάλυση όλων των ανθρώπινων γονιδίων με βάση την τεχνολογία αλληλούχισης επόμενης γενεάς (exome – NGS), αλλά και την βιοπληροφορική ανάλυση για την ανίχνευση των γονιδιακών μεταλλάξεων, συνδράμοντας έτσι στην Διεθνή αυτή προσπάθεια και συνεχίζοντας να πρωτοπορεί στην έρευνα για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 και της COVID19.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ