Οι ασθενείς με COVID-19 απειλούνται από θανατηφόρους θρόμβους αίματος, σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία της επιστημονικής κοινότητας, ενώ στους ασθενείς που επλήγησαν από την λοίμωξη έχουν εντοπιστεί υψηλότερα ποσοστά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τα στοιχεία αυτά επεσήμαναν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, (13 Οκτωβρίου), στην οποία συνέβαλαν 20 επιστημονικές εταιρείες, ενώ υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας.
«Ο ιός SARS–CoV – 2 όπως και ο ιός της γρίπης εισέρχονται σε συμβάματα που αφορούν μηχανισμούς φλεβοθρόμβωσης. Οι παρατηρήσεις των τελευταίων μηνών έχουν καταδείξει τη σημασία της προφύλαξης και της θεραπείας των ασθενών με λοίμωξη COVID 19, λαμβάνοντας υπόψιν θρομβωτικά επεισόδια τα οποία παρουσιάζουν κατά τη διάρκεια της νόσησης. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η κατηγοριοποίηση των ασθενών που θα τύχουν παρέμβασης με αντιπηκτική αγωγή, γιατί η παρέμβαση αυτή όπως έχει φανεί σε μελέτες αφορά κυρίως τους νοσηλευόμενους ασθενείς» ανέφερε ο, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης.
«Για τους καρδιολόγους η θρόμβωση είναι πάντα συνδεδεμένη με το έμφραγμα, την πιο απειλητική για τη ζωή θρομβωτική επιπλοκή μαζί με το εγκεφαλικό επεισόδιο. Προσπαθούμε οι ασθενείς μας να ρυθμίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τους παράγοντες κινδύνου τους, ώστε να μην φτάσουμε σε μία τέτοια στιγμή» τόνισε ο Καρδιολόγος. Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών και Πρόεδρος του Ι.Μ.Ε.Θ.Α., Δημήτρης Ρίχτερ.
Σήμα κινδύνου εξέπεμψε ο κ. Ρίχτερ για την ενδοθηλίτιδα, «η οποία καταλήγει σε βλάβες στα αγγεία των πνευμόνων, θρομβώσεις αυτών και βλάβη απευθείας στον καρδιακό μυ», τονίζοντας ότι για την αποφυγή της θα βοηθούσε η απώλεια βάρους.
«1 στους 4 θανάτους παγκοσμίως οφείλεται στη θρόμβωση, επεσήμανεo Καθηγητής Βιοχημείας – Κλινικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Αντιπρόεδρος του Ι.Μ.Ε.Θ.Α (Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή), Αλέξανδρος Τσελέπης.
Με δεδομένο ότι θρόμβωση και ιδιαίτερα η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση εμφανίζεται συχνά σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 και οι ασθενείς αυτοί έχουν πολύ δυσμενή πρόβλεψη ως προς την εξέλιξη της νόσου, η Διεθνής Εταιρεία Θρόμβωσης και Αιμόστασης (ISTH) εξέδωσε οδηγίες, σύμφωνα με τον κ. Τσελέπη.
Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι γενικά η κύρια αιτία αναπηρίας καθώς και πρόωρων θανάτων στους νοσηλευόμενους ασθενείς.
Την πίεση στο Εθνικό Συστήμα Υγείας και στο υγειονομικό προσωπικό που ασκεί η πανδημία υπογράμμισε στα λεγόμενά του ο Καθηγητής Ψυχιατρικής & Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας, Θάνος Ασκητής, δύοντας έμφαση στις ψυχολογικές συνέπειες που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί εργαζόμενοι.
Όσο για τα όσα έχουν ειπωθεί για την χρήση μάσκας, ο κ. Ασκητής εξήγησε ότι αρνητικά συναισθήματα (θυμός, άγχος, ένταση) είναι πιθανόν να δημιουργηθούν είτε λόγω του αισθήματος καταπάτησης της αυτονομίας «πολλοί θεωρούν ότι με την επιβολή χρήσης της ο άνθρωπος φιμώνεται και του στερείται το δικαίωμά του να μιλάει και να διεκδικεί» είτε γιατί «υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας που δεν φορούν μάσκα» προκαλώντας άγχος στους γύρω τους που γνωρίζουν την σημασία της χρήσης τους.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ