Την πιθανότητα να επιστρέψει στο νοσοκομείο έχει περίπου ένας στους δέκα ασθενείς που πήρε εξιτήριο μετά από νοσηλεία για λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2. Η ανάγκη για εκ νέου νοσηλεία μπορεί να προκύψει εντός δυο μηνών μετά τη νοσηλεία του, σύμφωνα με άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό JAMA.
Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Κορομπόκη, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα μέχρι πρόσφατα δεδομένα.
Για να αντλήσουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με την έκβαση των ασθενών μετά τη λήψη εξιτηρίου, ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέτασαν διεξοδικά δεδομένα από 126.137 ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν λόγω λοίμωξης από SARS-CoV-2 το διάστημα Μαρτίου- Ιουλίου 2020.
Μάλιστα, το ποσοστό επανανοσηλείας μετά το εξιτήριο εκτιμάται ότι έφθασε στο 15% για τους ασθενείς που συνέχισαν την αποθεραπεία τους σε μονάδα νοσηλευτικής περίθαλψης, 12% για αυτούς που έλαβαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο σπίτι και 7% για αυτούς που δεν χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα.
Ωστόσο, το ποσοστό θνητότητας μεταξύ των ασθενών που επανανοσηλεύτηκαν ήταν χαμηλό, δηλαδή λιγότερο από 0.1%. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι οι εν λόγω θανόντες εμφάνισαν νόσους του κυκλοφορικού, αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος κατά την επανανοσηλεία.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν δε ότι το ιστορικό προϋπάρχουσας πνευμονικής νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας, διαβήτη ή χρόνιας νεφρικής νόσου επιβαρύνει τους εν λόγω ασθενείς που διατρέχουν σημαντικά τις πιθανότητες επανανοσηλείας.
Συγκεκριμένα, περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών που μετά το εξιτήριο παρέμειναν σπίτι, λαμβάνοντας ή όχι ιατρική φροντίδα, και τελικά επέστρεψαν στο νοσοκομεία, είχαν αντιμετωπίσει στο παρελθόν τουλάχιστον ένα από τα προαναφερόμενα χρόνια νοσήματα. Άξιο αναφοράς είναι ότι οι ερευνητές παρατήρησαν πως μικρότερη πιθανότητα επανανοσηλείας είχαν Ισπανόφωνοι και έγχρωμουι ασθενείς.
Συνεπώς, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι τα ευρήματα αυτά θα συμβάλουν σημαντικά στην προσπάθεια περιορισμού της COVID-19 και θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα για τους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, καθώς ακόμη και στον σχεδιαμσό του καλύτερου δυνατού πλάνου αποθεραπείας για τους νοσηλευόμενους ασθενείς μετά το εξιτήριο.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ