Η χρήση αντιπηκτικής αγωγής προ της νοσηλείας αποτελεί έναν ενδεχόμενο προστατευτικό παράγοντα για τη νόσο COVID‐19. Τουλάχιστον αυτό έδειξε μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία και τα αποτελέσματα της δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (JAHA).
Πρόκειται για πολυκεντρική προοπτική μελέτη κοόρτης, στην οποία συμμετείχαν 2.878 ασθενείς με νόσο COVID‐19, που αρχικά εισήχθησαν σε ιατρικούς θαλάμους 24 Γαλλικών νοσοκομείων από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 20 Απριλίου 2020. Μεταξύ αυτών, 382 ασθενείς (13,2%) έλαβαν αντιπηκτική αγωγή από του στόματος προ της νοσηλείας (ανταγωνιστή βιταμίνης Κ, δαβιγατράνη, ριβαροξαμπάνη ή απιξαμπάνη).
Κατόπιν προσαρμογής, η αντιπηκτική αγωγή προ της νοσηλείας συσχετίστηκε με καλύτερη πρόγνωση με αναλογία κινδύνου 0,70. Οι αναλύσεις επιβεβαίωσαν ότι η αντιπηκτική αγωγή προ της νοσηλείας συσχετίστηκε με καλύτερη πρόγνωση για εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας και για σύνθετα κριτήρια εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή θανάτου. Αντίθετα, η θεραπευτική ή προφυλακτική χαμηλής ή υψηλής δόσης αντιπηκτική αγωγή με έναρξη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας δεν συσχετίστηκε με κανένα από τα ανωτέρω αποτελέσματα.
Η αντιπηκτική αγωγή που χρησιμοποιήθηκε προ της νοσηλείας σε ιατρικούς θαλάμους συσχετίστηκε με καλύτερη πρόγνωση, σε αντίθεση με την αντιπηκτική αγωγή που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας. Επομένως, συνάγεται ότι η αντιπηκτική αγωγή που εισήχθη στην πρώιμη νόσο θα μπορούσε να αποτρέψει καλύτερα τις διαταραχές της πηκτικότητας και της λειτουργίας του ενδοθηλίου που σχετίζονται με τη νόσο COVID‐19 και να οδηγήσει σε καλύτερη πρόγνωση.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ