Η υδροξυχλωροκίνη παρουσιάστηκε λανθασμένα ως θαυματουργό φάρμακο κατά του Covid-19, σύμφωνα μελέτη που της αποδίδει σχεδόν 17.000 θανάτους σε έξι χώρες. Η υδροξυχλωροκίνη χορηγήθηκε σε μαζική κλίμακα σε πολλές χώρες κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος.
Ο Γάλλος Βιολόγος Didier Raoult μιλώντας σε συνέδριο για ττην Covid-19 στο IHU medical institute της Μασσαλίας.
Μελέτη Γάλλων ερευνητών που αποκαλύπτει τους κινδύνους της υδροξυχλωροκίνης δημοσιεύθηκε σε διεθνές περιοδικό φαρμακολογίας, σύμφωνα με το francetvinfo.fr. Μόνο στη Γαλλία, η υδροξυχλωροκίνη συνδέθηκε με 200 θανάτους κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του Covid-19. Το φάρμακο αυτό, που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη θεραπεία της ελονοσίας, παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Didier Raoult,πρώην διευθυντή του IHU της Μασσαλίας, ως αποτελεσματική θεραπεία για το Covid-19, ενώ υποστηρίχθηκε από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump. Σύμφωνα με τη μελέτη, την άνοιξη του 2020, η υδροξυχλωροκίνη προκάλεσε το θάνατο 16.990 ανθρώπων στο Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ήδη παλαιότερες μελέτες κατέδειξαν την αναποτελεσματικότητά της σε αυτή την ένδειξη. Άξια αναφοράς είναι μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature το 2021, ανέφερε αύξηση κατά 11% του ποσοστού θνησιμότητας που σχετίζεται με τη συνταγογράφησή του έναντι του Covid-19, λόγω πιθανών παρενεργειών, όπως είναι οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, αλλά και λόγω των χαμένων ευκαιριών σε σύγκριση με τη χρήση άλλων θεραπειών, οι οποίες ήταν αποτελεσματικές.
Πιθανότατα μεγαλύτερος ο αριθμός απωλειών ζωών
Άξιο αναφοράς είναι ότι αριθμός των 16.990 θανάτων προέκυψε από διασταύρωση των στοιχείων από τους ερευνητές των Hospices civils de Lyon. Συγκεκριμένα, τα δεδομένα αντλήθηκαν από 13 κορυφαία δημόσια νοσοκομεία. Σημειώνεται πως για κάθε μία από τις έξι χώρες που μελετήθηκαν, τα δεδομένα σχετικά με τη νοσηλεία για το Covid-19, την έκθεση στην υδροξυχλωροκίνη και την αύξηση του σχετικού κινδύνου θανάτου που συνδέεται με αυτό το φάρμακο. Σαφώς στα στατιστικά δεδομένα, μπορεί να υπάρχει ένα περιθώριο σφάλματος. Ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος, αφού η μελέτη αυτή αφορά μόνο έξι χώρες κατά την περίοδο Μάρτιος-Ιούλιος 2020, όταν η υδροξυχλωροκίνη συνταγογραφούνταν ευρύτερα. Σε κάθε περίπτωση, οι συγγραφείς της μελέτης αυτής επισημαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η βιαστική χρήση παλαιών φαρμάκων.
Όπως αναφέρει η liberation, εκ των εντοπισμένω 16.990 θανάτων που αποδίδονται στη θεραπεία, καταγράφονται 12.739 στις Ηνωμένες Πολιτείες και 199 στη Γαλλία. Υπενθυμίζεται πως στη Γαλλία, η λοίμωξη Covid-19 είχε ήδη σκοτώσει περισσότερους από 30.000 ανθρώπους μέχρι το καλοκαίρι του 2020.
Στις έξι χώρες που μελετήθηκαν, το ποσοστό συνταγογράφησης της υδροξυχλωροκίνης κυμαίνεται από 15,6% στη Γαλλία έως 83,5% στην Ισπανία. Ο Jean-Christophe Lega, καθηγητής στα Hospices civils de Lyon και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, υπογραμμίζει τη «μεταβλητή, ακόμη και άναρχη, συμπεριφορά από νοσοκομείο σε νοσοκομείο». Ωστόσο υπάρχουν τα περιθώρια σφάλματος. Όμως η μελέτη δείχνει το τι συμβαίνει όταν «γενικεύουμε τη συνταγογραφική συμπεριφορά με φάρμακα των οποίων την τοξικότητα υποτιμούμε και την αποτελεσματικότητα υπερεκτιμούμε», τονίζει ο κ.Lega. Αξίζει να αναφερθεί το σχόλιο του Έλληνα καθηγητή Αιματολογίας στην Σορβόνη Γρηγόρη Γεροτζιάφα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πολιτικές ευθύνες και έλλειμμα δημόσιου διαλόγου για το ζήτημα στην χώρα μας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ