Την αγωνία του κόσμου που υποβάλλεται συνεχώς σε self-test, τεστ covid, γρίπης για να διαπιστωσει εάν έχει νοσήσει προσπαθεί να καθησυχάσει ο γενικός γιατρός Δημήτρης Κουναλάκης. Απαραίτητη είναι η εμπιστοσύνη προς τον γιατρό ο οποίος ξέρει να τα χειρίζεται και να κάνει ορθή διάγνωση με βάση και άλλα συμπτώματα.
Ο γιατρός εξηγεί ότι δεν θα πρέπει να λάβουμε ως θέσφατο την απάντηση ενός τεστ γιατί τα εν λόγω τεστ αξιοποιήθηκαν εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας με τη λογική ότι ακόμη και αυτό-υποβαλλόμενος σε τεστ βρεθεί θετικός θα αυτοπεριοριστεί και με αυτό τα τρόπο θα ανακόψει την αλυσίδα της μετάδοσης . Ωστόσο, ο κ. Κουναλάκης αποσαφηνίζει σε ανάρητσή του στα social media ότι υπάρχει πιθανότητα να βγει θετικό το τεστ, αλλά ο υποβαλλόμενος στην πραγματικότητα να μην νοσεί, σε περιπτώσεις «μάλλον εξεζητημένες και σπάνιες». Ακόμη και εάν το τεστ βγει αρνητικό αλλά υπάρχουν συμπτώματα τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε στον γιατρό και εάν χρειαστεί να μας υποβάλλει εκείνος σε τεστ. «Και πρέπει να το επαναλάβει, γιατί ο ιατρός, είτε ο Γενικός Ιατρός-Παθολόγος, είτε ο Μικροβιολόγος, ξέρει να το κάνει με την σωστή διαδικασία ώστε να είμαστε τόσο σίγουροι όσο περιμένουμε από τις προδιαγραφές του τεστ. Και σίγουρα, ο ιατρός εκτός από το αποτέλεσμα του τεστ, θα εκτιμήσει και άλλα δεδομένα» εξηγεί ο κ. Κουναλάκης. Ο γιατρός επιβεβαιώνει ότι περιστατικά που ήταν αρνητικά στη συνέχεια είχαν θετικά τεστ, ενώ είχαν εφησυχαστεί. «Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ένα αρνητικό τεστ, αν υπάρχουν συμπτώματα, είναι σαν να μην έγινε καθόλου τεστ» αποσαφηνίζει ο γιατρός.
Το βακτήριο μπορεί να υπάρχει μέσα στο στόμα χωρίς να επιδρά στον οργανισμό και χωρίς να δίνει συμπτώματα, σύμφωνα με όσα εξηγεί ο γιατρός. Σε αυτή την περίπτωση το streptest θα δείξει θετικό, αλλά δεν μεταφράζεται σε στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Επίσης, είναι πιθανό να υπάρξουν συμπτώματα, αλλά να οφείλονται σε άλλο αίτιο.
Ωστόσο, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ασθενής με στρεπτοκοκκική λοίμωξη, να μην κάνει τεστ σωστά, να βγει αρνητικό και στη συνέχεια να εκδηλώσει συστηματική λοίμωξη. «Συνεπώς, ένα τέτοιο τεστ δεν έχει καμιά επιστημονική βάση και κανένα νόημα να γίνει σε ασθενή που δεν τον έχει δει ιατρός, ακόμη κι αν έχει συμπτώματα. Συχνά, οι ιατροί μπορεί να μην εμπιστευτούμε το τεστ και να στείλουμε και επιπλέον ειδικές εξετάσεις» σημειώνει ο γιατρός. Μια τέτοια εκδοχή είναι επικίνδυνη για ηλικιωμένους και σε ανθρώπους ευάλωτων ομάδων. Χαρακτηριστικά ο κ. Κουναλάκης καταλήγει με την παρότρυνση «συμβουλευόμαστε συνεπώς τον ιατρό μας. Έχει περάσει η παιδική ηλικία που παίζαμε το γιατρό».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ