Η ψωρίαση είναι μια συχνή νόσος, που επηρεάζει περίπου 200.000 ασθενείς στη χώρα μας. Αν και πρόκειται για μια ασθένεια η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί σωστά ανάλογα με τη βαρύτητά της και σε βάθος χρόνου, οι καταγραφές δείχνουν πως οι πάσχοντες δεν απευθύνονται τακτικά στον δερματολόγο και πως η πλειοψηφία όσων αντιμετωπίζουν μέτρια ή σοβαρή ψωρίαση δεν λαμβάνει την κατάλληλη συστηματική θεραπεία.
Με στόχο την ευαισθητοποίηση των ασθενών σχετικά με τη σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση και η τακτική ιατρική παρακολούθηση από τον ειδικό δερματολόγο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ψωρίασης σε βάθος χρόνου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, η ελληνική φαρμακευτική εταιρεία GENESIS Pharma σε συνεργασία με τη διεθνή φαρμακευτική εταιρεία Celgene International Sàrl, υλοποιούν την εκστρατεία «Ψωρίαση; Δες το Αλλιώς. Σχεδίασε τη ζωή σου όπως εσύ θέλεις». Η πρωτοβουλία αποσκοπεί, παράλληλα, στην ενημέρωση του κοινού αναφορικά με τη μη μεταδοτικότητα της ψωρίασης, καθώς η λανθασμένη αντίληψη ότι μεταδίδεται επιβαρύνει σημαντικά τους ασθενείς, τόσο συναισθηματικά όσο και στην καθημερινότητά τους.
«Η ψωρίαση είναι μια χρόνια νόσος με πολύπλευρη επίδραση στον οργανισμό, την ψυχολογία και την καθημερινότητα των ασθενών και αυτό δεν πρέπει να το υποτιμάμε, αλλά να το αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά. Κατά συνέπεια, η έγκαιρη διάγνωση και, κυρίως, η τακτική ιατρική παρακολούθηση από τον ειδικό δερματολόγο είναι κομβικής σημασίας για τον αποτελεσματικό έλεγχο των συμπτωμάτων και την πορεία της ψωρίασης, αλλά και των συννοσηροτήτων της” τονίζει ο Νίκος Αντωνακόπουλος, MD, Medical Affairs Director Αιματο-Oγκολογίας & Φλεγμονωδών Νόσων της GENESIS Pharma. “Οι ασθενείς δεν θα πρέπει να απογοητεύονται ή να εγκαταλείπουν την προσπάθεια, γιατί οι θεραπευτικές εξελίξεις είναι διαρκείς και υπάρχουν πλέον πολλές εναλλακτικές θεραπείες που μπορεί να προτείνει ο δερματολόγος με βάση τις προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες του καθενός” προσθέτει.
Κεντρικός άξονας της καμπάνιας είναι η ιστοσελίδα www.destoallios.gr, που δημιουργήθηκε για να δώσει στους επισκέπτες μια σφαιρική εικόνα της ψωρίασης, αλλά και για να βοηθήσει, όσους πάσχοντες το επιθυμούν, να βαθμολογήσουν την επίδραση της νόσου στην καθημερινότητά τους, συμπληρώνοντας το σύντομο ερωτηματολόγιο του Δερματολογικού Δείκτη Ποιότητας Ζωής (DLQI). Πρόκειται για ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο αυτοαξιολόγησης που χρησιμοποιείται από τους δερματολόγους για την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ψωρίασης. Μέσα από την ιστοσελίδα, οι επισκέπτες μπορούν, επίσης, να δημιουργήσουν το δικό τους μήνυμα ευαισθητοποίησης για τη μη μεταδοτικότητα της ψωρίασης και να το διαδώσουν μέσα από τα κοινωνικά τους δίκτυα.
“Ελπίζουμε, μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης, να συμβάλουμε και εμείς από την πλευρά μας ώστε περισσότεροι ασθενείς να διεκδικήσουν τη φροντίδα που τους αξίζει, αλλά και την ποιότητα ζωής που δικαιούνται, με τη βοήθεια ειδικού δερματολόγου. Ευχόμαστε, παράλληλα, να κάνουμε ένα βήμα προόδου σε σχέση με τον μύθο της μεταδοτικότητας της ψωρίασης, που επιβαρύνει άδικα τους ασθενείς” αναφέρει από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής Αιματο-Oγκολογίας & Φλεγμονωδών Νόσων της GENESIS Pharma, Νίκος Γκολφάκης.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας πραγματοποιούνται ενέργειες επικοινωνίας που περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, σποτ σε κινηματογραφικές αίθουσες, καταχωρήσεις σε έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, και άλλες ενημερωτικές δράσεις σε δημόσιους χώρους.
ENTYPO_DesToAllios_F
Σχετικά με τη νόσο
Η ψωρίαση είναι μια μη μεταδοτική, σχετικά συχνή πάθηση, που επηρεάζει περίπου το 2-3% του πληθυσμού παγκοσμίως. Πρόκειται για μια χρόνια, συστηματική φλεγμονώδη νόσο με εξάρσεις και υφέσεις, που προσβάλλει κατά κύριο λόγο το δέρμα, αλλά έχει ταυτόχρονα προεκτάσεις και πέρα από αυτό.
Εμφανίζεται σε διάφορες κλινικές μορφές, με συχνότερη την κοινή κατά πλάκας ψωρίαση. Στους ασθενείς με ψωρίαση παρατηρείται ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των κυττάρων της επιδερμίδας και φλεγμονή που προσβάλλει τη μέση στοιβάδα του δέρματος, το χόριο, εξαιτίας ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενώ τα κύτταρα φυσιολογικά ωριμάζουν σε 45 ημέρες, στην ψωρίαση αυτό συμβαίνει σε 3-4 ημέρες, γι΄αυτό και εμφανίζονται στο δέρμα ερυθρές πλάκες που καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια, τα οποία είναι συσσωρευμένα δερματικά κύτταρα. Οι βλάβες αυτές μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, γόνατα, αγκώνες, παλάμες, πέλματα, πλάτη, τριχωτό της κεφαλής, νύχια κ.ά.
Η ψωρίαση εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα και στα δυο φύλα και συχνά εκδηλώνεται μεταξύ 15-30 ετών. Θεωρείται αποτέλεσμα γενετικής προδιάθεσης και περιβαλλοντικών παραγόντων και στους επιβαρυντικούς παράγοντες συγκαταλέγονται το άγχος, τραύματα στο δέρμα, λοιμώξεις, ορισμένα φάρμακα κ.ά.
Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για άλλες παθήσεις, όπως η ψωριασική αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το μεταβολικό σύνδρομο, τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, η κατάθλιψη κ.ά.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ