Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για το Φάρμακο και το χώρο του Φαρμακείου τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν στο επίκεντρο των αντιδράσεων των Φαρμακοποιών που συμμετείχαν στη ζήτηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων.
Η Κ. Παπακώστα, εκπροσωπώντας τη ΝΔ, εκτίμησε πως η φαρμακευτική δαπάνη θα μπορούσε να φθάσει τα 2,4 δισ. Ευρώ, ενώ υπερασπίστηκε το μέτρο της συνταγογράφησης με δραστική ουσία, εκτιμώντας πως έκλεισε το τον απευθείας δίαυλο μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και του συνταγογράφου γιατρού.
Όπως κατήγγειλε πάντως ο κ. Λουράντος, οι τελευταίοι Υπουργοί Υγείας ουδέποτε εξέτασαν πραγματικά τις θέσεις των Φαρμακοποιών.
Σχολιάζοντας η κ. Παπακώστα υποστήριξε πως το Υπουργείο Υγείας ετοίμαζε νομοσχέδιο με ζητήματα που αφορούν στα φαρμακεία και περιελάμβανε τροπολογίες που πρότειναν οι φαρμακοποιοί. «Μας πρόλαβαν όμως οι εκλογές», ανέφερε.
Αλλά και ο σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας, Χαρ. Καραθάνος, φαρμακοποιός και ο ίδιος, υποστήριξε πως ο χώρος του φαρμακείου έχει πληγεί λιγότερο από όλους τους κλάδους της υγείας.
Ο Δ. Λιντζέρης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το φαρμακείο τον πιο ασθενή κρίκο στο κομμάτι φάρμακο από την παραγωγή έως την κατανάλωση.
«Οι φαρμακοποιοί υπέστησαν μεγάλη μείωση των εισοδημάτων, ενώ ανατράπηκε η θέση του φαρμακείου», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ και πρότεινε με το τέλος των μνημονίων όλα τα κόμματα να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν σε μια ενιαία οικονομική και ως εκ τούτου φαρμακευτική πολιτική, που θα τηρείται με ευλάβεια.
Όπως είχε αναφέρει και στο Virus, ο Γ. Μπασκόζος υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ, η μεγαλύτερη υγειονομική μεταρρύθμιση θα είναι η κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών. «Στο πλαίσιο της ανελέητης ελεύθερης αγοράς δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για το μέλλον αν δεν αλλάξουν οι κανόνες», τόνισε και πρόσθεσε ότι πρόκειται να καταργήσουν τις άδικες για τους φαρμακοποιούς (και όχι μόνο) ρυθμίσεις.
«Θα πάρουμε πίσω την απελευθέρωση τιμής των ΜΗΣΥΦΑ γιατί για εμάς ακόμη και ο όρος είναι λάθος, αφού είναι φάρμακα» σημείωσε μεταξύ άλλων ενώ πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει την κατάργηση της δυνατότητας απόκτησης πολλαπλών αδειών φαρμακείων. «Η απελευθέρωση επαγγέλματος είναι ψευδεπίγραφη. Πρόκειται για αντιποίηση», σημείωσε.
«Αυτό που θέλουμε να αλλάξουμε είναι τα πάντα. Ειδικά όσες αποφάσεις έχουν ληφθεί τα τελευταία 7 χρόνια», δήλωσε εκ μέρους του ΠΟΤΑΜΙΟΥ ο Λ. Λιαρόπουλος.
Μάλιστα, ο κ. Λιαρόπουλος υποστήριξε ότι κομμάτι των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία είναι κατά λέξη αντιγραφή από κείμενα του ίδιου για να εκλάβει την έντονη αντίδραση του κ. Μπασκόζου.
Ο κ. Λιαρόπουλος στηλίτευσε τις κομματικές ατζέντες στην Υγεία και τις κομματικές τοποθετήσεις στα νοσοκομεία.
Μέχρι βάθους κάθαρση, αλλά και οικοδόμηση κάποιων τομέων από την αρχή ζήτησε ο Γ. Βουδούρης εκ μέρους του ΚΙΔΗΣΟ, εκτιμώντας πως ο ΕΟΠΥΥ, του οποίου υπήρξε πρόεδρος, είναι μεγάλη μεταρρύθμιση, που κάποιοι όμως μετάνιωσαν που τον δημιούργησαν.
«Φθάσαμε εδώ όχι μόνο λόγω των μνημονιακών πολιτικων αλλά και χάρη στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο κ. Παπάζογλου από το ΚΚΕ.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ