Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος – Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών & Εφήβων ζητά την άμεση απόσυρση προς ΕΟΠΥΥ και ΕΚΠΥ επιστροφών και αιτημάτων αναπτυξιολογικής αξιολόγησης με συγκεκριμένες δοκιμασίες. Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος ζητά την συνεργασία για ορθή και έγκυρη συνταγοράφηση θεραπειών ειδικής αγωγής.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της έγινε ενημέρωση από τα μέλη της ότι υπήρξαν επιστροφές με αίτημα «έκθεση αναπτυξιολογικής αξιολόγησης με δοκιμασία (ADOS-2, ADI-R, M- CHA-R, CAST) ώστε να τεκμηριωθεί η διάγνωση του Αυτισμού Παιδικής Ηλικίας (F84.0)
Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος επισημαίνει ότι ο αυτισμός αποτελεί καθαρά κλινική διάγνωση, η οποία σύμφωνα με τις συστάσεις ( ESCAAP, NICE, CDC) γίνεται με λήψη αναλυτικού ιστορικού από τους γονείς και την κλινική εκτίμηση του ειδικού ιατρού. Τα διαγνωστικά εργαλεία δεν είναι απαραίτητα προκειμένου να τεθεί η διάγνωση του αυτισμού. Επίσης, δεν προτείνονται για χρήση σε δομές πρωτοβάθμιας διάγνωσης και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κλινική διαγνωστική αξιολόγηση.
Εκ των αξιολογητικών εργαλείων που αναφερετε :
Η ADOS 2 δεν είναι σταθμισμένη στον ελληνικό πληθυσμό και δεν υπάρχει διαθέσιμη μετάφραση. Το δε κόστος εκπαίδευσης και προμήθειας του υλικού αγγίζει αδρά τα 2.500 ευρώ με αποτέλεσμα ελάχιστοι ειδικοί να είναι εκπαιδευμένη σε αυτή (και δη στην αγγλική της έκδοση). Επίσης δεν παρέχει πληροφορίες για τη βαρύτητα του αυτισμού (παρά μόνο για αν το παιδί είναι ή όχι στο Φάσμα του Αυτισμού) και βασίζεται στο DSM–V και όχι στο ICD -10 που ακόμα χρησιμοποιείται ως διαγνωστικό ταξινομητικό σύστημα στον ΕΟΠΥΥ.
Η ADI–R δεν είναι σταθμισμένη στον ελληνικό πληθυσμό και δεν υπάρχει διαθέσιμη μετάφραση. Το δε κόστος εκπαίδευσης και προμήθειας υλικού αγγίζει αδρά 1500 ευρώ με αποτέλεσμα ελάχιστοι ειδικοί να είναι εκπαιδευμένοι σε αυτή (και δη στην αγγλική της έκδοση). Δεν αποτελεί διαγνωστικό εργαλείο αφ’ εαυτού, παρά μόνο χρησιμοποιείται στη λήψη ιστορικού, κατά συνέπεια δεν μπορεί επ’ουδενί να τεθεί διάνγωση μόνο με τη χρήση της .
Η M–CHAT–R, όπως και η CAST δεν αποτελούν διαγνωστικό εργαλείο, αλλά ανιχνευτικά. Ειδικότερα, προτείνονται προς χρήση από μη ειδικούς (πχ γενικούς παιδίατρους) προκειμένου να αξιολογηθεί αν κάποιο παιδί είναι ύποπτο να ανήκει στο φάσμα αυτισμού και πρέπει να παραπεμφθεί σε ειδικό προς περαιτέρω αξιολόγηση.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ