Αποστολή υψηλού επιπέδου πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον Δρ. Άρη Αγγελή στο πλαίσιο του TSI έργου με την υποστήριξη της ΕΕ και του ΠΟΥ, στις 10–11 Ιουλίου στην Ιταλία. Οι στοχευμένες επισκέψεις έγιναν σε δύο κορυφαίους οργανισμούς της γείτονας χώρας.
Συγκεκριμένα η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την AIFA και την AGENAS, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Άρη Αγγελή. Οι συναντήσεις εντάσσονται στο έργο «Ενίσχυση του Εθνικού Πλαισίου για την Εφαρμογή του Κανονισμού της ΕΕ για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (HTA)», που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Technical Support Instrument (TSI).
Τεχνογνωσία και Καινοτομία από την Ιταλία προς την Ελλάδα
Η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να μελετήσει το προηγμένο σύστημα της Ιταλίας στη διαχείριση καινοτόμων φαρμάκων. Η AIFA παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο για την αποζημίωση, τις συμφωνίες ελεγχόμενης εισόδου και την αξιολόγηση καινοτομίας, ενώ το ειδικό ταμείο χρηματοδότησης φαρμάκων αποτέλεσε πρότυπο.
Στο AGENAS δόθηκε έμφαση στη στρατηγική υλοποίησης του προγράμματος HTA 2023–2025 για ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Επίσης, παρουσιάστηκαν φάσεις ανάπτυξης, εργαλεία συνεργασίας, καθώς και προτάσεις για ανταλλαγή τεχνογνωσίας με την Ελλάδα σε θέματα πρότυπων διαδικασιών και εκθέσεων.
Ενίσχυση του Ελληνικού Πλαισίου HTA
Ο Δρ. Αγγελής και η αποστολή του, που περιλάμβανε διακεκριμένους επιστήμονες και στελέχη από την Ελλάδα και την ΕΕ, έθεσαν ερωτήματα που ενίσχυσαν τον τεχνοκρατικό διάλογο. Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας, υπογραμμίζοντας τη δυνατότητα προσαρμογής της ιταλικής εμπειρίας στο ελληνικό πλαίσιο. Η δράση αυτή εντάσσεται στο δεύτερο παραδοτέο του TSI έργου, που αφορά την εκπόνηση κατευθυντήριων γραμμών για HTA και την ενίσχυση των διαδικασιών διακυβέρνησης.























Comments (0)