Η τραγωδία στο Μάτι – ανάμεσα στα άλλα – φέρνει στην επιφάνεια με εκκωφαντικό τρόπο τη δραματική έλλειψη ενός σύγχρονου, γενικού νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. Έλλειψη η οποία έχει επισημανθεί από ειδικούς και την τοπική αυτοδιοίκηση εδώ και δεκαετίες. Όμως, η σημερινή κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει με δωρεά νέο νοσοκομείο στην… Κομοτηνή!
Θυμίζω ότι οι τραυματίες της τραγωδίας μεταφέρθηκαν σε τρία νοσοκομεία της Αθήνας: Σισμανόγλειο, Γ. Γεννηματάς και Ευαγγελισμός. Αυτά απέχουν από το Μάτι από 23 έως και 31 χλμ και σε φυσιολογικές συνθήκες απαιτούνται τουλάχιστον 40 λεπτά για να φθάσετε οδικώς μέσω της Αττικής οδού. Πριν την Αττική οδό, μιλάμε για Οδύσσεια…
Να σημειώσω ότι η Ανατολική Αττική είναι η τρίτη σε πληθυσμό περιοχή μετά τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθηνών και Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Μάλιστα, οι τρεις τελευταίες απογραφές δείχνουν αύξηση του πληθυσμού τουλάχιστον κατά 30%.
Η περιοχή καλύπτει σήμερα το 42% του συνόλου της περιφέρειας Αττικής, με τους μόνιμους κατοίκους να ξεπερνούν τις 500.000, ενώ φυσικά, τους θερινούς μήνες, ο αριθμός τους υπερδιπλασιάζεται.
Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται ο μεγαλύτερος αερολιμένας της χώρας στα Σπάτα, και στα όρια ευθύνης υπάρχουν δύο συνεχώς αναπτυσσόμενα λιμάνια, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Σκεφθείτε τι έχει να γίνει αν έχουμε κάποιο σοβαρό ατύχημα σε αυτές τις εγκαταστάσεις!
Πρόταση του Ανδρέα Μαρτίνη
Την ίδια ώρα, στον άξονα της… ελληνικής Ριβιέρας, υπάρχει μόνο ένα νοσοκομείο, αυτό του Ασκληπιείου της Βούλας. Και αυτό όμως έχει πεπαλαιωμένες κτηριακές εγκαταστάσεις και αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού.
Ανοίγω εδώ μία παρένθεση για να προσθέσω ότι το νοσοκομείο στεγάζεται σε οικόπεδο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος επί προεδρίας του Ανδρέα Μαρτίνη, είχε προτείνει στο ελληνικό δημόσιο το εξής: Το νοσοκομείο να μεταστεγαστεί σε νέο κτήριο, που θα κατασκεύαζε ο Ε.Ε.Σ. σε γειτονικό οικόπεδο με δικά του έξοδα. Σε αντάλλαγμα, ο Ε.Ε.Σ θα μπορούσε να κατασκευάσει ξενοδοχειακή μονάδα στο χώρο του σημερινού νοσοκομείου. Όμως, η πρόταση δεν προχώρησε! Αιτία; Αντιδράσεις από συνδικαλιστές και τοπικούς φορείς.
Αμερικανοί επενδυτές
Άλλη μία παρόμοια πρόταση έπεσε και αυτή στο κενό. Στη δεκαετία του 2000, Αμερικανοί επενδυτές ήθελαν να κατασκευάσουν μία σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα στο οικόπεδο, που στεγάζεται το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Αθηνών. Είχαν λοιπόν κάνει διερευνητικές επαφές με την τότε κυβέρνηση, ώστε να κατασκευάσουν με δικά τους έξοδα ένα σύγχρονο νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική (Παιανία, Κάντζα, Σπάτα), στο οποίο θα μεταστεγάζονταν το Ιπποκράτειο. Όμως, και αυτή η πρόταση δεν τελεσφόρησε. Αιτία; Αντιδράσεις από συνδικαλιστές και τοπικούς φορείς.
Να σημειώσω εδώ ότι ορισμένες κυβερνήσεις προσπάθησαν να εντάξουν το έργο της ανέγερσης και εξοπλισμού ενός νέου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική σε διάφορα κοινοτικά πλαίσια στήριξης και προγράμματα. Όμως, συνάντησαν την εύλογη αντίδραση της Ε.Ε. καθώς στην περιοχή της Αττικής υπάρχει υπερπληθωρισμός νοσοκομειακών κλινών.
Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε να αναλάβει την δέσμευση ότι για να ανεγερθεί το νέο νοσοκομείο, θα έπρεπε να κλείσει κάποιο από τα νοσοκομεία του κέντρου των Αθηνών. Ακόμη, και στην περίπτωση του νοσοκομείου Αττικόν, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να μεταστεγαστούν εκεί κλινικές και προσωπικό από άλλα νοσοκομεία, τελικώς, δεν κατέστη δυνατόν. Αιτία; Τι άλλο; Οι συνδικαλιστικές αντιδράσεις !
Τα τελευταία 20 χρόνια, κατασκευάστηκαν και λειτούργησαν σύγχρονα νοσοκομεία παντού στην περιφέρεια (Λαμία, Θήβα, Λειβαδιά, Τρίκαλα, Καβάλα κ.ά.), αλλά οι ιθύνοντες απέτυχαν να καλύψουν τη δραματική έλλειψη στην Ανατολική Αττική. Να σημειώσω εδώ ότι πολλά από τα νέα νοσοκομεία, σήμερα, δεν έχουν κάλυψη κλινών μεγαλύτερη του 50% . Δηλαδή, ξοδέψαμε στο βρόντο δις ευρώ!
Με εξαίρεση, δε, την Αλεξανδρούπολη, φτιάξαμε μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε Πάτρα, Ιωαννίνα, Κρήτη και Λάρισα, χωρίς να κλείσουν τα αντίστοιχα νομαρχιακά. Με εξαίρεση, δε, τα Ιωάννινα, καμία από τις υπόλοιπες περιοχές δεν έχει καταστεί υγειονομικά αυτάρκης. Δηλαδή, υπάρχουν ακόμη ασθενείς από Κρήτη, Πάτρα και Λάρισα, που πηγαίνουν για λόγους υγείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, έρχονται και άλλα δύο νοσοκομεία: Χαλκίδας και Λευκάδας. Το πρώτο θα έχει δυναμικότητα 220 κλίνες (!) και το δεύτερο 123 κλίνες. Να σημειώσω εδώ ότι η Λευκάδα απέχει 20-30 ώρα από την Πρέβεζα όσο και η Χαλκίδα από τη Θήβα. Ενώ το Μάτι απέχει 30-40 λεπτά από την Αθήνα.
Η λύση με το Ερασίνειο
Επανέρχομαι λοιπόν στην Ανατολική Αττική. Τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι δήμοι με προεξάρχοντα το δήμο Κρωπίας (Κορωπί) έχουν ξεκινήσει μία πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις του ιδιωτικού «Ερασίνειου Ογκολογικού Νοσοκομείου», το οποίο έχει μείνει στη μέση από το 2009, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
Βασικοί μέτοχοί ήταν η οικογένεια του μαιευτήρα Ν. Λοΐσιου, ο όμιλος Ρέστη και η Attica Ventures (εταιρεία παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου που ελέγχεται από την Attica Bank). Σημειώνω ότι από το 2017 το 50,63% των μετοχών της Attica Bank έχουν περιέλθει στον ΕΦΚΑ, δηλαδή, ελέγχεται από το υπουργείο Εργασίας.
Το Ερασίνειο διαθέτει κτηριακό συγκρότημα 55.000 τ.μ και η ονομαστική του δυναμικότητα είναι 220 κλίνες. Οι υπεύθυνοι της πρωτοβουλίας αναφέρουν ότι είναι δυνατόν με εργασίες χαμηλού κόστους να χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία Γενικού Νοσοκομείου και υπάρχει δυνατότητα αύξησης ακόμα και του αριθμού κλινών.
Το Ερασίνειο Ογκολογικό Νοσοκομείο
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν η λύση του Ερασινείου είναι συμφέρουσα και ικανή να καλύψει το κενό. Όμως, αξίζει να μελετηθεί και να αξιολογηθεί με προσοχή.
Μετά από την τραγωδία στο Μάτι, η ουσία παραμένει ότι η δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική πρέπει να καταστεί προτεραιότητα για την Πολιτεία, την κυβέρνηση και την περιφέρεια Αττικής. Δυστυχώς, το θέμα δεν έχει ενταχθεί στη μεγάλη δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ύψους 200 εκατ. ευρώ. Στη δωρεά αυτή έχει ενταχθεί η δημιουργία νοσοκομείου στην Κομοτηνή!
Μία καλή λύση θα ήταν αντί να γίνονται άτακτα και ανοργάνωτα δωρεές σε χρήμα και είδος για τους πυρόπληκτους, να φτιαχνόταν ένα ειδικό ταμεία με μοναδικό σκοπό την ανέγερση του νοσοκομείου. Πιστεύω ότι θα ήταν ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να κάνουμε στη μνήμη των 91 νεκρών.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα κομψό να σχετίζει κανείς την ανέγερση νοσοκομείων με κάθε λογής ανταποδοτικά επιχειρηματικά συμφέροντα! Εκτός από τις αντιρρήσεις από συνδικαλιστές και τοπικούς παράγοντες υπήρχαν και ισχυροί νομικοί λόγοι ώστε πολλές απ αυτές τις ιδέες δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν. Για το νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής υπάρχουν ήδη υποδειγματικές μελέτες από πολλά χρόνια. Θεωρώ ότι η συμφορά στο Μάτι έδειξε ότι οι τοπικές κοινότητες εκτός από τα μικρά ή μεγάλα οικονομικά συμφέροντα πρέπει να ασχοληθούν με ουσιαστικές διεκδικήσεις και με την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής!
Σχολιάζω το άθλιο κατά τ’ άλλα άρθρο σας, μόνο και μόνο για την σχεδόν απαξιωτική αναφορά σας – και μάλιστα δύο φορές (με χρήση θαυμαστικών κτλ) – στο νέο νοσοκομείο Κομοτηνής. Ξέρετε, υπαρχουν, και ζουν πολίτες αυτής της χώρας και εκτός λεκανοπεδίου Αττικής. Γιατί δεν κάνετε μια επίσκεψη στο σημερινό νοσοκομείο Κομοτηνής – το οποίο είναι κατασκευασμένο το 1934 – για να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι τις συνθήκες υγειονομικής περίθαλψης στις οποίες νοσηλεύονται 365 μέρες το χρόνο (και όχι μόνο σε καταστάσεις κρίσης όπως στην Ανατ. Αττική), άνθρωποι, κατά τ’ άλλα, συμπολίτες σας ;;;; Και αυτό ισχύει για τα νοσοκομείο όλων των πόλεων στα οποία αναφέρεστε. Δε νομίζω ότι σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα ζουν άνθρωποι Β’ Κατηγορίας. Το άρθρο σας δυστυχώς στερείται σοβαρότητας, αφού καλώς κάνετε αναφορά στην έλλειψη σχεδιασμού και στις αντιδράσεις συνδικαλιστικών φορέων, όμως οι αναφορές σας σε Νοσοκομεία της επαρχίας, και ιδιαίτερα στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, μόνο εμπάθεια και άγνοια φανερώνει.
Το γεγονός ότι το χαρακτηρίζετε άθλιο το άρθρο μου το αφήνω στην κρίση όσων μας διαβάζουν. Στο επίκεντρο του σχολιασμού μου είναι η έλλειψη νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. Και όχι αν είναι σωστό ή όχι να φτιαχτεί νέο νοσοκομείο στην Κομοτηνή. Ναι το νοσοκομείο Κομοτηνής είναι παλιό και η περιοχή έχει ανάγκη νέου. Αν σκεφτούμε όμως ότι σε απόσταση 50 χλμ από την Κομοτηνή υπάρχει το νοσοκομείο Ξάνθης που λειτουργεί από το 1996 και σε απόσταση 58 χλμ το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2002, τότε επιμένω ότι προτεραιότητα της Πολιτείας πρέπει να είναι η δημιουργία νοσοκομείου στην Αν. Αττική και όχι στην Κομοτηνή. Ή στη Χαλκίδα και στη Λευκάδα. Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα μικρά νομαρχιακά νοσοκομεία, που φτιάχτηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως π.χ. του Μεσολογγίου. Ανάγκες υπάρχουν και συνεχώς θα δημιουργούνται νέες.
κ Νεγκή διάβασα το άρθρο σας με μεγάλη προσοχή και έχετε ορισμένες επισημάνσεις ιδιαίτερα εύστοχες, ενδεικτικά αναφέρω για το “συνωστισμό” κλινών στο Κέντρο της Αθήνας. Η Ανατολική Αττική μετά και την κατασκευή του Αεροδρομίου θα έπρεπε να είχε ήδη Νοσοκομείο. Σε συνδυασμό με το λιμάνι του Λαυρίου και της Ραφήνας αλλά και με τη μετοίκιση πολιτών στις περιοχές που κάποτε αποτελούσαν εξοχικές κατοικίες.
Όμως το Νοσοκομείο από μόνο του δε αρκεί, απαιτείται προσωπικό, οργάνωση και σωστή στελέχωση όχι με λύσεις βραχυπρόθεσμες. Άρα η παραγωγική λειτουργία θα αργήσει (βλ Σαντορίνη).
Η λύση είναι η πλήρης αξιοποίηση των Κέντρων Υγείας, Ραφήνας, Λαυρίου, Κορωπίου, Μαρκοπούλου, Καλυβίων και το Κέντρο Υγείας Πρίφτη στη Κερατέα το οποίο διαθέτει Αξονικό και Μαγνητικό Τομογράφο. Στη Φινλανδία Κέντρα Υγείας καλύπτουν απαιτήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας και διασυνδέονται με Νοσοκομεία σε απόσταση ακόμη και 200km.
Συμπερασματικά ας αξιοποιήσουμε και βελτιώσουμε ΑΜΕΣΑ τις σημερινές υποδομές και να μη χανόμαστε σε φαραονικά σχέδια τα οποία θα αργήσουν πάρα πολύ να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Με εκτίμηση
Ν Τσώλης Bsc, Msc, Phd
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Η ιστορια με το νοσοκομειο Ανατολ Αττικης ειναι παλαια (περαν της 20ετιας). Πρώτη οργανωμένη προσπαθεια ευρεσης λυσης ηταν στα 2007 οταν ο Συλλογος Ιατρων Ανατ. Αττικης (προεδρος Ευ. Μαυρουδης γραμματεας ο υπογραφων) διοργανωσε ημεριδα στο ξενοδοχειο SOFITELτου αεροδρομειου με τη συμμετοχη ολων των φορεων της Ανατ. Αττικης ,της κεντρικης εξουσιας ,αυτοδιοικησης , ειδικων επιστημονων και πολιτων . Το συμπερασμα ηταν οτι υπαρχει απολυτη αναγκη ενος τετοιου νοσοκομειου . Ο καθηγητης Κυργιοπουλος(δημιουργος και του Θριασειου) ειχε προτεινει ως ιδανικη περιοχη το τμημα παρα την Αττικη οδο στο διαστημα που περνα μεταξυ Κορωπιου και Παιανιας,περιπου οπου το ξενοδοχειο Holiday inn και οτοτε A tv (Προσβαση απο αεροδρομιο.τραινο ,Αττικη οδος, λιμανι Λαυριου) . Υπηρξαν δυο προτασεις για να μην ζημειωθει το κρατος με το μεγαλο κοστος λειτουργιας. Α.Να επανδρωθει και εξοπλισθει με μεταφορα κλινικων εξοπλισμου και προσωπικου απο τα νοσοκομεια του, κορεσμενου, αξονα των λεωφ. Μεσογειων ,Βασ. Σοφιας και του ΚΑΤ . Β. επι πλεον προταση, ι με η συμμετοχη και του ιδιωτ. τομεα, η δημιουργια νοσοκομειου (που θα λειτουργουσε με παροχη χαμηλου κοστους περιθαλψη για τους κατοικους και κερδοσκοπικα με παροχη πολυ υψηλου επιπεδου και εξειδικευμενων ιατρικων εξετασεων και πραξεων για προσελκυση ελληνων και ξενων ασθενων λογω ευκολης προσβασης (ιατρικος τουρισμος ). Τα συμπερασματα περιεφερθησαν σε ολους τους φορεις .Η κεντρικη εξουσια αδιαφορησε Ππληρως , οι τοπικοι παραγοντες του αξονα ττης Λεωφ. Μαραθωνος ηθελαν να το πανε για προσωπικους πολιτικους λογους στο χωρο του Νταου (που δε βολευει κανενα κατωθεν της Μαραθωνος) και η υποθεση εμεινε στα συρταρια. Οταν ανελαβε η κα Δουρου στην πρωτη συναντηση με τους νεους δημαρχους (στα Καλυβια )επανεφερα την προταση ως συμβουλος του Δημαρχου Κορωπιου κου Κιουση Η κα Δουρου ειπε οτι θα το κοιταξει .Μετα τρια χρονια κοιταγμα σε επισκεψη του Υπουργου κου Ξανθου στο Δημο, σε αιτηση του Δημαρχου Κιουση για επενεξεταση και με προταση εναλλακτικη τη χρησιμοποιηση του ετοιμου Ερασινειου, η απαντηση ηταν καθετα αρνητικη και οτι αυτη η κυβερνηση δεν εχει καμια προθεση για νοσοκομειο στην Ανατ .Αττικη.. Τελευταια υπηρξαν προεκλογικες δηλωσεις -δεσμευσεις οτι θα δημιουγηθει ι απο τον νεο περιφεριαρχη Γ. Πατουλη στην ομιλια στο Μαρκοπουλο και τον Κυρ. Μητσοτακη στην επισκεψη στο Κορωπι στις 27/6/19 Ειδομεν ΑΝΤ. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ