Δεν είναι η εξέλιξη του αριθμού των νέων κρουσμάτων ο κύριος παράγοντας, που θα καθορίσει αν τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 ή στις 14 Σεπτεμβρίου. Ο βασικός παράγοντας είναι άλλος: η επιστροφή της πλειοψηφίας των μαθητών στη βάση τους.
Γι’ αυτό εδώ και μέρες η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως έχει απευθύνει έκκληση στις οικογένειες των μαθητών να επιστρέψουν εγκαίρως και να εφαρμόσουν ένα είδος οικειοθελούς καραντίνας πριν ανοίξουν τα σχολεία. Το ίδιο έχει πράξει και για τους φοιτητές, καλώντας τους να βρεθούν το ταχύτερο δυνατόν στην έδρα του πανεπιστημίου.
Όλα τα τελευταία δεδομένα θα εξεταστούν τη Δευτέρα σε ειδική τηλεδιάσκεψη για το θέμα, στην οποία θα πάρουν μέρος και οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας. Κεντρικό θέμα στην τηλεδιάσκεψη θα είναι φυσικά οι εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας, αλλά και τα δεδομένα από την τροχαία και το λιμενικό, προκειμένου να εκτιμηθεί αν έχει ολοκληρωθεί η επιστροφή των αδειούχων στη βάση τους.
Η εικόνα που είχε διαμορφωθεί μέχρι χθες το βράδυ από την κίνηση στα δύο μεγάλα εθνικά δίκτυα είναι ότι μεγάλο μέρος των πολιτών δεν έχουν επιστρέψει στη βάση τους. Είναι σαφές λοιπόν ότι δεν αποκλείεται να μετατεθεί η έναρξη της σχολικής χρονιάς κατά μία εβδομάδα. Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Τρίτη.
Στο μεταξύ, από την πλευρά ορισμένων ειδικών τίθεται ακόμη ένας παράγοντας, για να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στο άνοιγμα των σχολείων. Ειδικότερα, θέτουν ως αναγκαία προϋπόθεση το υπουργείο Παιδείας να έχει ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες: διανομή μασκών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, εκπαίδευση στη χρήση των μασκών και ορισμό των υπευθύνων σε κάθε σχολείο, οι οποίοι θα είναι εντεταλμένοι για την εποπτεία εφαρμογής των νέων μέτρων.
Όλοι συμφωνούν ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά όχι πάση θυσία και μόνο εφόσον μπορούν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, που έχουν αποφασιστεί. Τα μέλη της επιτροπής θεωρούν το άνοιγμα των σχολείων κομβικής σημασίας για τη μετέπειτα διαχείριση της πανδημίας. Είναι φανερό ότι αν τα σχολεία ανοίξουν με ομαλό τρόπο, τότε θα γίνει ένα σημαντικό βήμα για την προετοιμασία της κοινωνίας ενόψει του δύσκολου χειμώνα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, πληθαίνουν οι φωνές που αμφισβητούν τις επιλογές της κυβέρνησης. Ακόμη και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος έχει δηλώσει δημόσια ότι για να ανοίξουν τα σχολεία με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια δεν αρκεί μόνο η χρήση μάσκας, αλλά ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να καταβάλει προσπάθεια ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, όπως κάνουν άλλες χώρες.
Επίσης, κατά τον κ. Μόσιαλο, θα χρειαστούν συχνά δειγματοληπτικά τεστ για άμεση ιχνηλάτηση και άμεση λήψη μέτρων. Άρα θα χρειαστεί περαιτέρω αύξηση της επάρκειας και της διενέργειας τεστ.
Μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση έχει καταθέσει ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης – ο οποίος διαφώνησε με τον Γκίκα Μαγιορκίνη – προτείνοντας να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, αλλά με μισές τάξεις και οι μαθητές να έρχονται σχολείο εκ περιτροπής, δηλαδή, μια μέρα οι μισοί και την άλλη οι άλλοι μισοί. Μετά απο 2 εβδομαδες «προπόνησης» και με δεδομένο οτι δε θα χειροτερέψει η κατάσταση με τα κρούσματα στην κοινότητα, μπορούν να ανοιξουν κανόνικα με πλήρη σύνθεση.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ