Σοβαρή εμπλοκή έχει ανακύψει για παλιές, ιδιωτικές κλινικές. Έγγραφο που εξέδωσε ο γ.γ. υπουργείου Υγείας ξεκαθαρίζει ότι αυτές οι κλινικές χρειάζεται να εκδώσουν νέα άδεια λειτουργίας και να διαθέτουν αυτόνομο κτήριο! Όλοι όμως στην αγορά αναρωτιούνται: Μπορεί η υπόθεση να επηρεάσει την εξαγορά του Μετροπόλιταν;
Παράγοντες της αγοράς λοιπόν εκτιμούν ότι η υπόθεση «βάζει φωτιά στα θεμέλια» περίπου 40 κλινικών σε όλη τη χώρα. Φημολογείται, δε, ότι η υπόθεση μπορεί να αγγίζει και το ιδιωτικό νοσοκομείο Μετροπόλιταν και άρα είναι πιθανό να προκαλέσει εμπλοκή στην εξαγορά του από το επενδυτικό fund CVC Capital Partners.
Και αυτό διότι το Μετροπόλιταν στεγάζεται σε δύο κτήρια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με υπόγεια σήραγγα (κάτω από δημόσιο δρόμο) και όχι σε ένα αυτοτελές και ανεξάρτητο κτήριο, όπως ορίζει η νομοθεσία και αναφέρει ρητώς ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας.
Αν πράγματι υπάρξει εμπλοκή με την εξαγορά λόγω του εγγράφου αυτού, τότε θα πρόκειται για «κάζο» της κυβέρνησης, η οποία προβάλει το deal ως σαφή ένδειξη προσέλκυσης ξένων επενδυτών…
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά το θέμα. Το επίμαχο έγγραφο εξεδόθη στις 16-3-2017 από το γ.γ. κ. Γιώργο Γιαννόπουλο με αφορμή αίτημα της διεύθυνσης δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που υποβλήθηκε στις 20-2-2017, μαζί με εξώδικο μίας ιδιωτικής κλινικής της Λάρισας σε βάρος άλλης ιδιωτικής κλινικής.
Με απλά λόγια φαίνεται ότι η μία κλινική έχει καταγγείλει την άλλη ότι δεν δικαιούται ανανέωση της άδειας λειτουργίας της, διότι δεν στεγάζεται σε αυτόνομο κτήριο. Μάλιστα, υπάρχει και σχετική έκθεση από 5-1-2017 της Επιτροπής Ελέγχου Ιδιωτικών Κλινικών της οικείας περιφέρειας.
Το θέμα λοιπόν είναι ότι η κλινική για την οποία προκύπτει ότι δεν στεγάζεται σε αυτόνομο και ανεξάρτητο κτήριο – όπως προβλέπει ο νόμος – εμφανίζεται να λαμβάνει άδεια λειτουργίας από τα αρμόδια περιφερειακά όργανα. Δηλαδή, κάποιοι παραβιάζουν το νόμο προς όφελος της εν λόγω κλινικής!
Ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας λοιπόν ξεκαθαρίζει ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ισχύουν τα εξής:
Προφανώς, λοιπόν, στη Λάρισα φαίνεται ότι η μία κλινική έκανε ενέργειες αναβάθμισης, χωρίς όμως η οικεία περιφέρεια να εκδώσει νέα άδεια ιδρύσεως και να εφαρμοστεί το Π.Δ. 235 του 2000 που ορίζει ρητώς ότι το κτήριο πρέπει να είναι αυτόνομο και ανεξάρτητο – δηλαδή εντός του κτηρίου δεν μπορεί να υπάρχουν άλλες λειτουργίες ή δραστηριότητες.
Γι’ αυτό, το έγγραφο του κ. Παπαδόπουλου ξεκαθαρίζει ότι «ως εκ τούτου, δεν θα έπρεπε να υπάρχει θετική εισήγηση των επιτροπών στις οικείες διευθύνσεις υγείας για χορήγηση άδειας ή βεβαίωσης καλής λειτουργίας για ιδιωτικές κλινικές, που στεγάζονται σε κτήρια, στα οποία αναπτύσσονται και άλλου είδους δραστηριότητες, καθόσον δεν πληρούνται οι διατάξεις του άρθρου 5 του Π.Δ. 235/2000».
Τι γίνεται όμως σε τέτοια περίπτωση; Το έγγραφο αναφέρει ότι «επομένως, σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι αρμόδιες επιτροπές διαπιστώσουν κατά τον έλεγχο σχετικές παραβάσεις οφείλουν να ορίσουν εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου του κτήριο να καταστεί αυτοτελές και ανεξάρτητο… Επισημαίνεται ότι αν η ιδιωτική κλινική στεγάζεται σε κτήριο το οποίο αδυνατεί να καταστεί αυτοτελές και ανεξάρτητο, η κλινική οφείλει να μεταστεγαστεί»…
Εγκύκλιος Ιδ. Κλινικες
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ