Skip to content

Έγκριση επιτροπής FDA σε φάρμακο της GSK για το άσθμα

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Στην σύσταση έγκρισης του φαρμάκου mepolizumab της GlaxoSmithKline Plc προχώρησε η συμβουλευτική επιτροπή της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την θεραπεία του σοβαρού άσθματος, σε ασθενείς ηλικίας άνω των 18 ετών.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η επιτροπή ψήφισε 10-4 κατά της έγκρισης για παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 17 ετών. Ο FDA δεν είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τις συστάσεις του συμβουλευτικού πάνελ, αλλά συνήθως το πράττει.
Εφόσον εγκριθεί, το φάρμακο θα διατεθεί στην αγορά με την εμπορική ονομασία Nucala, αποτελώντας την πρώτη βιολογική θεραπεία για την σοβαρή ασθένεια του άσθματος, για διάστημα περισσότερο από μια δεκαετία.
Το άσθμα επηρεάζει περισσότερους από 22 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το σοβαρό άσθμα αντιπροσωπεύει το 5% με 10% του πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία της GSK.
Το mepolizumab αποτελεί ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που δεσμεύεται με έναν υποδοχέα, γνωστό ως ιντερλευκίνη-5, το οποίο προάγει την ανάπτυξη των ηωσινόφιλων. Πρόκειται για τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που μπορεί να συσσωρευτούν στους πνεύμονες των ασθενών με άσθμα.
Η έκταση αυτών των συσσωρεύσεων σχετίζονται με την συχνότητα και την σοβαρότητα των παροξύνσεων του άσθματος. Δεν υπάρχουν προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για τη θεραπεία ασθενών με βάση προκαθορισμένα επίπεδα ηωσινοφίλων.
Το φάρμακο είναι σχεδιασμένο να χορηγείται ενέσιμα μία φορά κάθε τέσσερις εβδομάδες. Την ίδια στιγμή, η GSK το δοκιμάζει σε άλλες θεραπευτικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και της αναπνευστικής διαταραχής που συνδέεται συχνά με το κάπνισμα.

FDAGlaxoGlaxoSmithKlineGSKΆσθμα

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι Φαρμακοποιοί
Νέα πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...