Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος
διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου»
Επιτέλους η μελέτη που πέρασε από διάφορες δυσκολίες δημοσιεύτηκε. Όχι όπου νάναι, σε ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά περιοδικά διεθνώς, το NATURE MEDICINE με impact factor 87. Αυτό είναι μια ηχηρή απάντηση από μόνο του.
Είναι η μοναδική δημοσιευμένη μελέτη του είδους με τόσους πολλούς ασθενείς (90), μία ακόμη προερχόμενη από τις ΗΠΑ έχει δημοσιευτεί με 4 ασθενείς.
Ποια είναι τα 2-3 σπουδαιότερα ευρήματα της ελληνικής μελέτης, που συνέκρινε τα ειδικά λεμφοκύτταρα με την καθιερωμένη θεραπεία σε νοσηλευόμενους ασθενείς με βαριά COVID-19 από την παραλλαγή Δέλτα;
1) Την ημέρα 60 η θνητότητα μειώθηκε κατά 53%
2) Την ημέρα 30 η ανάρρωση υπερείχε, 65% έναντι 38%
3) Ο μέσος χρόνος ανάρρωσης έπεσε στις 11 μέρες ενώ δεν επιτεύχθηκε ακόμη στην άλλη ομάδα
Η σύλληψη της μελέτης συνέβη στην εργαστηριακή μονάδα γονιδιακής και κυτταρικής θεραπείας της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Γεώργιος Παπανικολάου, όπου και παρασκευάστηκαν τα κορωνοειδικά λεμφοκύτταρα από αναρρώσαντες ασθενείς και χορηγήθηκαν σε νοσηλευόμενους ασθενείς με δυσμενή προοπτική. Κύριες ερευνήτριες, η Βιοχημικός Αναστασία Παπαδοπούλου που είχε την ευθύνη του εργαστηριακού μέρους και η Αιματολόγος Ευαγγελία Γιαννάκη (επικεφαλής της Μονάδας) του Κλινικού μέρους. Διεξήχθη στα νοσοκομεία Παπανικολάου και Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Οι ερευνητές και τα τμήματα φαίνονται σε φωτογραφία της ανάρτησης.
Φαίνεται ότι τα ειδικά λεμφοκύτταρα αποτελούν πολύ ισχυρό όπλο αντιμετώπισης βαριάς νόσου νοσηλευόμενων ασθενών. Πολύ σημαντικό, σημειώστε το, αυτή η τεχνογνωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για άλλες παρόμοιες μελλοντικές απειλές!
Το θέμα που προκύπτει από την εμπειρία της μελέτης είναι πώς οι υπηρεσίες του ΕΣΥ θα συμβάλλουν, ώστε
1) πρωτοποριακές κλινικές μελέτες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ να υποστηρίζονται εγκαίρως και επαρκώς
2) να κατοχυρώνονται πατέντες
3) να μπορούν να χορηγούνται αυτά τα λεμφοκύτταρα σε ασθενείς εντός της χώρας μας, ενισχύοντας το θεσμικό πλαίσιο καταλλήλως
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορούσε τη χρηματοδότηση της μελέτης. Χρειάστηκε να δημοσιοποιήσω το θέμα, μόνο τότε λύθηκε το πρόβλημα. Πρόσφεραν πολίτες, το νοσοκομείο, μα το μεγαλύτερο ποσό (όσο χρειάστηκε) καλύφθηκε από την Επιτροπή Ελλάδα 2021. Οι ευχαριστίες μας είναι θερμές και ειλικρινείς.
Κλείνοντας, κατά τη γνώμη μου αυτή η μελέτη είναι μια από τις 2-3 κορυφαίες διαχρονικά της κλινικής μας. Αισθάνομαι βαθιά ικανοποίηση που συνέβαλα ποικιλοτρόπως ώστε να διενεργείται υψηλού επιπέδου έρευνα στην Κλινική και -επί του προκειμένου- να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη μελέτη όντας ακόμη Διευθυντής της Κλινικής.